ABD, Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden İsrail ile günlük istihbarat paylaşıyor

Sızdırılan ve Declassified tarafından yayınlanan çok gizli belgelere göre ABD casusları Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’taki üslerine geniş çaplı erişime sahip ve İsrailli meslektaşlarıyla her gün bilgi paylaşıyorlar.

Krallık’ın en büyük casusluk teşkilatı GCHQ’ya ait çok gizli bir belgede, “Kıbrıs çok çeşitli Birleşik Krallık ve ABD istihbarat tesislerine ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’taki [bilgi] toplama tesisleri NSA [ABD Ulusal Güvenlik Ajansı] tarafından önemli varlıklar olarak kabul edilmektedir,” deniyor. Kıbrıs’taki İngiliz topraklarında çalışan başlıca ABD casusluk teşkilatı Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA).

Bir başka çok gizli belgede NSA’in İsrail SIGINT Ulusal Birimi (ISNU) ile ‘geniş kapsamlı bir teknik ve analitik ilişki’ sürdürdüğü ve ‘erişim, önleme, hedefleme, dil, analiz ve raporlama konularında bilgi paylaşımı’ yaptığı belirtiliyor. SIGINT, insanlar arasındaki iletişimin veya diğer elektronik sinyal türlerinin dinlenmesini tanımlayan sinyal istihbaratı anlamına geliyor.

GCHQ belgesi Kıbrıs’tan elde edilen istihbaratın ‘askeri planlama ve operasyonlarla’ entegre edildiğini kabul ediyor ve ‘GCHQ ile MoD [Savunma Bakanlığı] arasında Kıbrıs konusundaki simbiyotik ilişkinin yakın etkileşim gerektirdiğini’ belirtiyor.

Snowden tarafından 2013 yılında sızdırılan belgeler, NSA’in Kıbrıs’taki casusluk tesislerinin dört bölgede konuşlandığına işaret ediyor. Belgede, İngiltere’nin Ayios Nikolaos’taki dinleme merkezinin finansmanının yarısının NSA tarafından sağlandığı belirtiliyor.

Declassified geçtiğimiz günlerde, Gazze’nin bombalanmaya başlamasından bu yana Kıbrıs’taki Ağrotur üssünden Tel Aviv’e 30’dan fazla Birleşik Krallık askeri nakliye uçağının uçtuğunu ortaya çıkarmıştı.

Declassified ayrıca 129 ABD havacısının, Ortadoğu’daki bombardıman operasyonları için bir hazırlık noktası olan RAF [Kraliyet Hava Kuvvetleri] Ağrotur’da daimi olarak konuşlandırıldığını ortaya çıkardı. ABD’nin casus gücü olan 1. Seferi Keşif Filosu da sürekli olarak Ağrotur’da konuşlandırılmış durumda.