13 yıl sonra ilk: İbrahim Reisi Suriye’de

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Suriye’yi ziyaret ediyor. Reisi’nin Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile görüşmesi bekleniyor.

İki günlük bir ziyaret için bugün (Çarşamba) Şam’a inen Reisi, 13 yıl aradan sonra bir İran Cumhurbaşkanı tarafından Suriye’ye yapılan ilk ziyareti gerçekleştiriyor. Reisi’ye dışişleri, yol ve kentsel gelişim, petrol ve iktisadi işler bakanları ile İran merkez bankası başkanı eşlik ediyor. 

Reisi’nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Muhammed Cemşidi ziyaretten önce devlet haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, ziyaretin ‘İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki stratejik zaferinin’ bir işareti olduğunu söyledi.

Cemşidi gezinin, Suriye’deki savaş, Yemen’deki savaş, IŞİD’in yükselişi ve terörün yayılmasını da içeren, Ortadoğu’daki on yıldan fazla süren kargaşanın ardından gerçekleştiğini söyledi.

Cemşidi ayrıca, ABD’nin İran ile batılı güçler arasında 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak terk etmesi ve Tahran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının ardından 2018’de gündeme gelen ‘maksimum baskı’ politikasına da vurgu yaptı.

Cemşidi, İran’ın izolasyonunu destekleyen Arap ülkelerinin, rakipleri İran ve Suudi Arabistan’ın Çin’in arabuluculuğuyla diplomatik ilişkileri yeniden kurmayı kabul etmelerinin ardından şimdi kendilerini yeniden konumlandırdıklarını ve Suriye’yi yeniden Arap dünyasına kabul etmeye hazırlandıklarını söyledi. Yetkili, bu gelişmenin ABD’nin bölgedeki politikalarının başarısızlığını temsil ettiğini savundu.