Akhbar gazetesi: SDG’den Deyrizor’a askeri sevkiyat, talimat ABD’den

El Tanf üssünü Suriye’nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgelere bağlamaya yönelik bir Amerikan planının konuşulduğu sırada, SDG tarafından Haseke’den gönderilen yeni askeri konvoylar Deyrizor kırsalına ulaştı.

Bölgedeki yerel bir kaynak, El Ahbar gazetesine bu konvoyların büyük bir kısmının Koniko petrol sahasındaki Amerikan üssünün yakınına konuşlandırılacağını söyledi.

Kaynak, dün sabah Haseke’den Deyr ez-Zor’a çok sayıda araç, zırhlı araç ve çeşitli araçların geldiğini ve SDG içindeki özel görev birliklerinin Deyrizor’un kırsal bölgesinde konuşlandırıldığını belirtti. Edinilen bilgiye göre, Haseke’deki SDG liderliği, Deyrizor kırsalına gelen bu konvoyların yetkililerine, talimatlarının SDG liderliğinden değil, yalnızca bölgedeki Amerikan güçlerinden aldıklarını bildirdi.

İddiaya göre ayrıca, konvoy yetkilileri dün (Pazar) ABD’li yetkililerle Koniko sahasındaki ABD üssünün içinde iki saatliğine bir araya geldi. Cumartesi-Pazar gece yarısından sonra, yaklaşık 50 Amerikan askeri aracı Rakka şehrinin kuzeyinden ve Menbiç’ten Fırat Nehri’nin doğusundaki Suriye ordusu noktalarına bakan Deyrizor’un doğu kırsalına ulaştı.

Bölgedeki medya kaynakları ise El Ahbar’a, bu sevkiyatın Suriye ordusunun İdlib ve kırsalına yönelik askeri takviyesine dikkat çekmek amacıyla bölgedeki ABD yetkililerinin doğrudan talimatıyla yapıldığını söyledi. ABD, Suriye güçlerinin ve destekçilerinin ‘dikkatini dağıtmak amacıyla’ Deyrizor ve doğu bölgesinde mevzilerini güçlendirmeye başladı. Kaynaklar, bu takviye kuvvetlerin, ABD’nin Fırat Nehri’nin doğusunda, Koniko sahasındaki Amerikan üssünün yakınında, Suriye ordusunun kontrolündeki bölgeleri kontrol etme girişimi sırasında olası bir çatışma çerçevesinde geldiğini ileri sürdüler.

SDG’nin, Deyrizor’un 7 kilometre kuzeyindeki bir kavşağın yakınındaki Turist Petrol Köprüsü’ne kadar Tabiya kasabasından cephe hattı boyunca mayınları temizlemeye başladığını, bunun yanı sıra bölgedeki demiryolu hattına paralel hendekleri doldurduğu da iddia ediliyor.

Kaynaklar ayrıca son gelişmeleri, özellikle Suriye hava sahasında Moskova ile Washington arasındaki gerilime ve iki taraf arasındaki hava sahası anlaşmasını ihlal etmekle ilgili karşılıklı suçlamalara bağladı. Takviye kuvvetlerin ayrıca, lideri Ahmed el-Habil (Ebu Havla) ve bölgedeki bir dizi SDG liderine karşı harekete geçme niyetinde olduğu iddia edilen Deyrizor Askeri Konseyi’ne de mesaj olduğu düşünülüyor.

Buna karşılık Suriye ve müttefik kuvvetlerinin de Deyrizor bölgesine yeni askeri takviyeler gönderdiği kaydediliyor.

Ayrıca ABD destekli “Özgür Suriye Ordusu” fraksiyonunun lideri Muhammed el-Kasım, iki gün önce “SDG” güçleriyle askeri koordinasyona aldırış etmediğini açıklamıştı. Öte yandan ABD üslerinin bulunduğu güneydoğu Suriye’deki El Tanf bölgesinde konuşlanmış olan ÖSO grubunun SDG ile koordinasyonda ilerleme kaydettiği ve aynı zamanda diğer silahlı gruplarla da koordinasyon sağlamaya çalıştığı veortak operasyon odası kurma girişimi olduğu belirtiliyor.