HTŞ’den İdlib’de ‘CIA, Rusya ve Suriye casuslarına’ karşı operasyonlar

İki hafta önce İdlib’de yönetimde bulunan El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir’uş Şam’ın (HTŞ), kendi içindeki ‘Rusya ve ABD bağlantılı ajan ve casusların’ tutuklanmasına yönelik kampanyası genişleyerek sürüyor.

Örgütün liderlerini de kapsayacak şekilde genişletilen operasyonlarda ‘Suriye rejimi, Rusya ve CIA ajanı’ oldukları suçlamasıyla tutuklananların sayısı HTŞ ve ‘Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin askeri, idari ve medya birimlerindeki 300’den fazla üye ve lidere ulaştı.

Güvenlik kaynakları ve askeri kaynaklar, iki hafta önce Suriye TV’ye HTŞ’nin askeri kanadındaki Ali bin Ebu Talib Tugayı’nın genel yöneticisi ile birlikte merkez bölgedeki Doğu Bloku’nun güvenlik sorumlusunu, Taftanaz’daki eski HTŞ emirini, HTŞ’nin sınır kapıları yetkilisinin yardımcısını ve HTŞ medyası bünyesinde faaliyet gösteren İdlib Post kanalının editörünü tutukladığını söyledi.

İddiaya göre HTŞ tutuklama kampanyasını dış istihbarattan, ‘uluslararası koalisyonla iş yapan ve onlar için casusluk yapan’ liderlerin isim listesini ve bilgilerini aldıktan sonra başlattı. Kampanya ve iç soruşturmalar, Rusya ve Suriye için çalışan başka bir hücrenin ‘keşfedilmesine’ yol açtı. HTŞ 24 Haziran’da ‘muhaliflerin’ kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren ‘Hizbullah milisleri’ ile bağlantılı bir hücrenin tutuklandığını duyurdu.

Suriye TV’ye konuşan kaynaklar tutuklama kampanyasının hassas pozisyonlardaki liderleri etkilediğini ve HTŞ lideri Ebu Muhammed El Culani’yi küçük bir operasyon odası kurmaya sevk ettiğini açıkladı.

Yakın zamanda tutuklanan liderler arasında HTŞ’nin askeri kanadının insan kaynakları sorumlusu da var ve iddiaya göre bu kişi HTŞ’nin askeri kayıtlarının tam kopyalarını ve askeri kimliklerinin fotoğraflarını CIA’e verdi.