BM Genel Sekreteri Guterres: Sudan iç savaşın eşiğinde

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazar günü başkent Hartum’da çatışmaların hız kesmeden devam etmesi nedeniyle Sudan’ın ‘kapsamlı bir iç savaşın’ eşiğinde olduğunu söyledi.

Sözcü yardımcısı Farhan Haq’a göre, Guterres Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (KDS) arasındaki savaşın tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulundu. Guterres açıklamasında ayrıca, sağlık yetkililerinin Cumartesi günü Hartum’un Nil nehri kıyısındaki Omdurman kentinde en az 22 kişinin ölümüne neden olduğunu söylediği hava saldırısını da kınadı.

KDS, Omdurman’daki saldırıdan orduyu sorumlu tuttu. Ordu ise Pazar günü yaptığı açıklamada suçlamayı reddederek hava kuvvetlerinin Cumartesi günü kentte herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirmediğini söyledi.

BM yetkilileri bölgedeki şiddetin son zamanlarda etnik bir boyut kazandığını, KDS ve Arap milislerin beş vilayetten oluşan geniş bir bölge olan Darfur’da Arap olmayan kabileleri hedef aldığını iddia ettiler. Geçtiğimiz ay Darfur Valisi Mini Arko Minawi, 2000’li yılların başında bölgeyi saran çatışmalara atıfta bulunarak bölgenin geçmişteki soykırıma geri dönmekte olduğunu söylemişti.

Pazar günü Sudan’ın Kuzey Kordofan, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletleri de dâhil olmak üzere başka yerlerinde de ordu ile KDS arasında çatışmalar yaşandı.

Mısır, Perşembe günü Sudan’a komşu ülkelerin katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapacağını açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ahmed Fehmi yaptığı açıklamada, toplantının amacının diğer uluslararası ve bölgesel çabalarla eşgüdüm içinde çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasına yardımcı olacak ‘etkili mekanizmalar’ kurmak olduğunu söyledi.

Sudan, Eski Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi Başkanı

ve General Abdülfettah Burhan ile rakibi Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında aylardır süren gerilimin Nisan ortasında açık çatışmaya dönüşmesiyle kaosa sürüklendi. 

Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim geçen ay yaptığı açıklamada çatışmalarda 3.000’den fazla kişinin öldüğünü ve 6.000’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. BM rakamlarına göre 2,9 milyondan fazla insan evlerini terk ederek Sudan içinde daha güvenli bölgelere sığındı ya da komşu ülkelere geçti.