Halep kırsalında HTŞ-SMO çatışması

Suriye’de El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir’uş Şam (HTŞ) ile Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı gruplar arasında Halep kırsalında çatışmalar yaşandı.

Silahlı muhalefete yakın medya kuruluşu Baladi’nin muhabirine göre HTŞ’ye bağlı gruplar Halep kırsalında yer alan Suvran kenti ve İştamalat köyünün kontrolünü tamamen ele geçirdi. Yayın organı HTŞ ve bağlı grupların bölgedeki kontrollerini daha da genişletmek istediğini iddia ediyor. Çatışmalar nedeniyle yollar, okullar, işyerleri ve kamu kurumları kapatıldı.

24 Eylül’de HTŞ ile SMO arasında devam eden çatışmaları durdurmayı amaçlayan bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Fakat aynı gece HTŞ ile Sultan Murad Tümeni arasında çatışmalar yeniden başladı. Çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. 

El Bab ilçesinden bir askeri polis kaynağı Syria TV’ye yaptığı açıklamada HTŞ’nin anlaşmaya rağmen bölgeye takviye güç getirmeye devam ettiğini ve amacının ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki bölgeleri SMO’nun kontrolündeki bölgelere bağlayan El Hamran sınır kapısına doğru ilerlemek ve burayı kontrol etmek olduğunu söyledi. 

El Hamran sınır kapısı Suriye’nin kuzeyinde silahlı grupların elindeki bölgeler için ekonomik can damarı olarak görülüyor. Kapı, SMO’nun içerisindeki Sultan Murat Tümeni’nin kontrolünde.

HTŞ şu anda Türkiye sınırındaki Bab el-Hava sınır kapısını kontrol ediyor. Ayrıca HTŞ topraklarını SMO topraklarına bağlayan Hammam sınır kapısını ve topraklarını Şam’ın kontrolündeki bölgelere bağlayan Serakib sınır kapısını da kontrol ediyor.