Esad: Suriye doğuya yönelmeye kararlı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad 25 Eylül’de Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı görüşmede ‘doğuya bakmanın’ Suriye’nin ‘siyasi, kültürel ve ekonomik teminatı’ olduğunu söyledi.

Esad Çin başbakanına, “Suriye bugün doğuya yönelmeye daha kararlı çünkü bu ilke Suriye’nin siyasi, kültürel ve ekonomik teminatıdır. İki ülke arasındaki ilişkiler, Başkan Xi Jinping’in ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliğini geliştirmek ve Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında ortak yatırım projeleri oluşturmak için önerdiği girişimlerle güçlendirilebilir,” dedi. 

ABD dolarını dünyaya karşı kullanılan ‘Batı silahı’ olarak niteleyen Esad, çoğu ülkenin Çin para birimi yuanın uluslararası bir para birimine dönüşmesini dört gözle beklediğini öne sürdü. Esad ayrıca Suriye’deki ‘aşırılık yanlısı’ gruplarla mücadelede Çin’in verdiği destek için Qiang’a teşekkür etti.

Çin başbakanı ise, “Gerçekler Suriye ve Çin’in dost olduğunu kanıtlamıştır… Bugün dünya güvenlik ve istikrardan uzaktır ve bu kritik aşamada Çin ve Suriye’nin ortak çıkarlarını koruyacak şekilde daha fazla koordinasyon ve işbirliğine ihtiyacımız var,” dedi.

Batı yaptırımlarının Suriye’de kalkınma ve yeniden yapılanma için tehdit oluşturduğunun altını çizen Qiang, ‘Suriye’ye destek sağlama ve Suriye’nin coğrafi avantajlarını kalkınma fırsatlarına dönüştürme, yeniden yapılanma ve istikrarın pekiştirilmesine destek sağlama’ sözü verdi.

Çinli lider ayrıca Şam’ın, Pekin’in küresel altyapının geliştirilmesine yönelik kapsamlı planı ve ABD yaptırımlarına rağmen geçen yıl 12 Ocak’ta resmen katıldığı Kuşak ve Yol Girişiminin (KYG) bir ortağı olmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Beşar Esad, yaklaşık 20 yıl sonra ülkeye yaptığı ilk ziyaret için üst düzey bir heyetin başında 21 Eylül’de Çin’e gitti. Çin, ziyaretin Pekin ve Şam arasındaki ilişkileri yeni bir seviyeye taşıyacağını söyledi. 22 Eylül’de bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Esad, Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıkladı.