İsrailli bir bakan ilk kez resmi olarak Suudi Arabistan’da

İsrail Turizm Bakanı Haim Katz, Birleşmiş Milletler konferansı için Salı günü Suudi Arabistan’a ulaştı ve ofisine göre krallığa bir heyetle giden ilk İsrailli bakan oldu.

Katz Salı günü İsrail Kanal 12’ye verdiği demeçte, “Beni çok güzel karşıladılar, öğleden sonra indik, karşılama komitesinde çok sayıda insan vardı, herkes aynı görünüyordu, harikaydı,” dedi.

Katz, 27 Eylül Dünya Turizm Gününe denk gelen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) etkinliği kapsamında Suudi Arabistan’a iki günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Katz yaptığı açıklamada, “Turizm uluslar arasında bir köprüdür. Turizm alanındaki işbirliği kalpleri bir araya getirme ve ekonomik ilerleme sağlama potansiyeline sahiptir. İşbirliğini, turizmi ve İsrail’in dış ilişkilerini geliştirmek için çalışacağım,” dedi.

Kanal 12’ye Riyad’dan bağlanan Katz, başkentteki turizm etkinliğinde İsrail bayrağının dalgalanıp dalgalanmayacağına ilişkin bir soruya yanıt vermekten kaçındı ve resmi bir heyete liderlik etmesine izin verilmesinin Suudilerin verdiği bir taviz olarak yeterli olduğunu ima etti.

Katz Ynet’e yaptığı açıklamada İsrail heyetinin Suudi Arabistan’a varışının ‘tarihi ve heyecan verici bir olay’ olduğunu söyledi ve “48 yıl sonra İsrail [etkinliğe] stratejik bir heyetle katılmak üzere seçildi. Riyad’da yetkililer tarafından sıcak bir şekilde karşılandık. Konferansta ilişkilerimiz olan ve olmayan pek çok delegasyonla görüşeceğimizi tahmin ediyorum,” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçtiğimiz Cuma günü Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada İsrail’in Suudi Arabistan ile tarihi bir anlaşmanın eşiğinde olduğunu söylemişti.