Haseke’de Rusya arabulucu oldu Suriye ordusu ile YPG uzlaşı sağladı: YPG, Haseke’deki kuşatmayı ve ambargoyu kaldırıyor

YPG, Haseke’de Suriye ordusu kontrolündeki bölgelere yönelik kuşatma ve ambargoyu 48 saat içerisinde kaldırıyor. Rusya arabuluculuğunda gerçekleşen toplantıda Suriye ordusu ile YPG arasında uzlaşı sağlandı.

Taraflar arasında dün sağlana uzlaşıdan sonra bazı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Lübnan medyasına konuşan Şam hükümeti yetkilileri, iddia edildiği gibi Halep veya başka herhangi bir yerde SDF bölgelerinin kuşatma altına alınmadığını aktardı.

ABD’nin Suriye’ye yönelik sert yaptırımların ardından tüm ülkede, başta gıda olmak üzere, her alanda kriz yaşandığını aktaran hükümet yetkilileri, yaşanan sıkıntıların bu yaptırımların sonucu olduğunu söyledi.

Akhbar gazetesine göre YPG, yaklaşık 3 hafta süren kuşatma sürecinde gözaltına aldığı Suriye ordusuna bağlı 44 askeri serbest bıraktı

Öte yandan Rus yetkililer, tutuklu oldukları iddia edilen isimleri YPG’den talep etti. Rusya YPG tarafına, Şam hükümeti ile bu isimleri araştırma ve yerlerini tespit etme sözü verdi.

Suriye medyasında yer alan bazı haberlere göre Haseke’deki krizin önümüzdeki 48 saat içerisinde çözüleceği dün duyurulmuştu. Kamışlı’da Rus subayların arabuluculuğunda Suriye ordusu ile YPG arasında gerçekleştirilen toplantıda uzlaşı sağlanmıştı.

Taraflardan YPG’ye bağlı Asayiş güçleri, kuşatmanın sona erdiğini de duyurdu. Suriye resmi haber ajansı SANA da kent içerisinden ve hareketlenen yollardan fotoğraflar yayınlayarak ambargonun kalktığını aktardı.

Sağlanan uzlaşıya göre YPG, önümüzdeki 48 saat içerisinde Şam yönetimi kontrolündeki bölgelere yönelik kuşatmayı kaldırıyor.

Haseke kaynaklarına göre önceki gün SDF’nin Kamışlı’da gözaltına aldığı BAAS partisinin Haseke şube yetkilisi de serbest bırakıldı.

Haseke’deki Arap Aşiretler Meclisi başkanı, yaptığı açıklamada “20 gündür süren SDF-ABD ortaklığındaki kuşatma, on binlerce kişinin gıda ve ilaca ulaşımlarını kesen ve bölgedeki barışı hedef alan bir savaştır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan dün 2 Kürt partisi (Kürt İlerici Demokrat Parti ve Yekiti) ve geçtiğimiz aylarda SDF’ye bağlı meclis ile mutabakat imzalayan Kadri Cemil liderliğindeki Halkın İradesi Partisi, Haseke’deki kriz ile ilgili açıklama yaptı.

Ortak yapılan açıklamada Haseke’de süren kuşatmanın kaldırılmasına ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesine yönelik çağrı yapıldı.

SDF’ye bağlı Suriye Demokratik Meclisi heyeti, muhaliflerin Moskova grubu temsilcisi Kadri Cemil ile mutabakat imzalamıştı.