Mazlum Kobane BAE’ye gitti iddiası

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane’nin yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gittiği öne sürüldü.

Al-Monitor’den Amberin Zaman’ın haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Kobane’nin yakın zaman Emirliklere giderek Şam yönetimi ile bir anlaşmaya zemin hazırlamaları talebiyle yetkililerle görüştü. Haberde, Kobane’nin BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnoun bin Zayed el Nahyan ile görüştüğü öne sürülüyor.

BAE’li bir yetkili, SDG ile Şam arasında arabuluculuk gündemiyle Kobane ile görüştükleri iddiasını yalanladı.

Al-Monitor’e bilgi veren yetkililer ise Kobane’nin mart sonu ile nisan başı arasında BAE’ye gittiği konusunda ısrarcı. Bilgi veren yetkililerden ikisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafel Talabani’nin de Kobane ile birlikte seyahat ettiğini söyledi.

Talabani’nin, Suriye petrolünün büyük kısmının bulunduğu kuzeydoğuda petrol altyapısına yatırım yapmaları için BAE’de lobi faaliyetlerinde bulunduğu belirtiliyor. Taleplerinin başında bir petrol rafinerisi geliyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, Talabani’nin Kobane’yi desteklemek için birkaç kez Abu Dabi’ye gittiğini söylüyor.

Kuzey Suriye’deki özerk yönetimin dışişleri yetkilisi Badran Ciya Kurd, BAE’nin Suriyeli Kürtlerin Şam ile bir anlaşmaya varmasına yardım etmek istediğini doğruladı. Kurd, “Yardıma hazır olduklarını söylediler ama şu ana kadar bunun için bir programımız yok. Şam’la görüşmelerde rol oynamalarını istiyoruz,” dedi. Kurd, Kobane’nin yakın zamanda BAE’ye gidip gitmediği konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kurd, Şam ile müzakerelerde iki konuda taviz vermeyeceklerini söylüyor. Birincisi, Şam yönetiminin ‘özerk yönetim’i ve bölgede oluşturulan idari yapıyı kabul etmesi. İkincisi ise, Suriye ordusuna entegre olmakla birlikte, SDG’nin yapısının korunması.