Çin, ABD’nin itirazlarına rağmen BAE’de askeri üs inşaatına devam ediyor

Sızdırılan Pentagon istihbarat belgeleri, Çin’in ABD’nin hoşnutsuzluğuna rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) bir askeri üssün inşaat çalışmalarına yeniden başladığını ortaya koyuyor.

Washington Post’un haberine göre, Abu Dabi yakınlarındaki Khalifa limanında yer aldığından şüphelenilen Çin askeri tesisi, 2030 yılına kadar Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Afrika’daki limanlarda ‘proje 141’ olarak adlandırılan küresel bir askeri tesis ağı oluşturma planlarının bir parçası.

Söz konusu üssün inşaatı, ABD’nin itirazları nedeniyle 2021 yılında durdurulmuştu. Fakat istihbarat belgesine göre, ABD inşaatın durdurulmasından bir yıl sonra, Aralık ayında yeniden başladığını tespit etti.

Belgelere göre ABD istihbaratı, Körfez ülkesinin Pekin’e daha da yakınlaştığı yönündeki kaygılar nedeniyle Çin’in üsteki ve BAE’nin diğer bölgelerindeki faaliyetlerini izlemeye devam ediyor.

Washington Post, ABD’nin Ortadoğu ve Körfez’deki müttefiklerinin Çin ile bağlarını güçlendirmeye devam ettiği bir dönemde, Çinli yetkililerin bazı hassas askeri tesislerdeki varlığının özellikle ABD istihbaratı arasında endişe yarattığını vurgulayarak, bu ifşaatın ABD hükümetini daha da telaşlandıracağı tahmininde bulunuyor.