Muhalif SOHR’un Raporunda Dikkat Çekici Başlık: “Suriye’de ‘Putin-Erdoğan’ Bölgesine Son 2 Ayda 45 Bin Kara ve Hava Saldırısı Düzenlendi”

Muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi resmi sitesinden duyurduğu raporda, 30 nisan 2019’dan 30 haziran 2019’a kadar olan 2 aylık sürede, Türkiye ile Rusya’nın üzerinde anlaştığı ‘Gerginliği Azaltma’ bölgesine yönelik hava ve kara saldırılarının toplam sayısının 45 bine ulaştığını ifade etti. 


Hava ve kara saldırılarının Rusya ve Suriye güçlerince gerçekleştirildiğini duyuran SOHR toplam hava saldırılarının 10000 olduğunu belirtti. SOHR’un raporunda ‘Gerginliği Azaltma bölgesinin’ “Putin-Erdoğan bölgesi” şeklinde duyurulması dikkat çekti. SOHR raporda, bu bölgenin Lazkiye kuzeydoğusundan Halep batısındaki mahalleleri ve Hama ile İdlip’i kapsadığını belirtti.


Bölgenin Nusra Cephesi kontrolü altında olduğu gerçeğine değinmeyen SOHR, Rusya’nın ‘garantör olmasına rağmen’ hava saldırılarına aktif olarak katıldığını vurguladı.


SOHR raporunda saldırılarda 2080 kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 450 bin kişinin de yer değiştirmek zorunda kaldığını belirtti.