Katar’da Ukrayna’nın ‘barış planı’ görüşülecek

Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden aktardığına göre, dünyanın dört bir yanından ulusal güvenlik danışmanları ve üst düzey yetkililer bu hafta sonu Doha’da bir araya gelerek Ukrayna’nın Rusya ile çözüm koşullarına ilişkin planını görüşecekler.

G7 ve Küresel Güney olarak adlandırılan ülkelerden yetkililerin bir araya geleceği toplantı, İsviçre’nin haziran ayında ev sahipliği yapacağı üst düzey bir zirve için zemin hazırlayan görüşmelerin bir parçası. Bu toplantıların bazılarına Körfez, G20 ve Brezilya ve Hindistan’ın da dahil olduğu BRICS’ten düzinelerce başka ülke de katıldı. Daha küçük çaplı bir toplantı geçtiğimiz aralık ayında gerçekleşmişti.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan kişiler, Katar’ın başkentindeki toplantı için katılımcı listesinin henüz kesinleşmediğini söyledi. Söz konusu kişiler Rusya’nın davet edilmediğini ve Çin’in katılıp katılmayacağının da belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Ukrayna’nın müttefikleri, Pekin’in savaşın üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Moskova üzerinde sahip olduğunu söyledikleri etki nedeniyle varlığının zirvenin başarısı için önemli olduğunu düşünüyor.

Ukrayna’nın barış planı ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesini, Rus birliklerinin geri çekilmesini ve gelecekteki güvenliğinin garanti altına alınmasını öngörüyor. Ayrıca nükleer jeneratörlerini ve gıda tedarikini korumaya yönelik özel hükümler de içeriyor.

Kiev bu ilkelerin haziran ayında İsviçre’de yapılacak zirvede, Rusya’nın da dahil olacağı olası görüşmelerin öncüsü olarak geniş çapta kabul görmesini istiyor. Çin, herhangi bir anlaşmaya ağırlık kazandıracak kilit bir katılımcı olarak görülüyor ve bu nedenle Pekin’den herhangi birinin bu toplantıya katılıp katılmayacağı sorusu hayli önemli.