SDG, Deyrizor’da isyana katılanlar için ‘genel af’ vaadinde bulundu

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Deyrizor vilayetinde isyan başlatan Arap aşiretlerin ‘taleplerini karşılama’ sözü verdi.

Abdi Reuters’a verdiği demeçte, “Olaya karışanlar için genel af çıkarma kararımız var. Tutuklananların yarısını zaten serbest bıraktık ve geri kalanını da serbest bırakacağız,” dedi. Abdi, ‘sahada hatalar bulunduğunu’ da kabul etti.

Al-Monitor’a ayrı bir mülakat veren Abdi, SDG’nin kendilerine karşı savaşan önemli Arap aşiret liderlerinden biriyle ilişkileri düzeltmek için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Abdi, “Deyrizor’un sorunlarına diyalog yoluyla çözüm bulma kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz; barış, istikrar ve kalkınma nihai hedeflerimizdir,” iddiasında bulundu.

Abdi daha sonra aşiret ayaklanmasının Suriye hükümeti ile koordinasyon içinde gerçekleştiği iddialarını tekrarladı ve “Bunlar rejim tarafından organize edilen aşiret güçleriydi. Birçoğu İran tarafından finanse edildi ve silahlandırıldı. Aralarında rejim subayları da vardı, rejimin istihbarat subayları,” dedi.

“Suriye Dışişleri Bakanı çok net konuştu. ‘O bölgeleri Amerika’dan ve onu destekleyen güçlerden kurtaracağız’ dedi,” diyen SDG lideri, Ebu Havle’nin de ‘bu planların bir parçası olduğunu’ ileri sürdü ve bu kişinin tutuklanmasının bir ‘önleyici tedbir’ olduğunu savundu.

Öte yandan Abdi, isyan sürecinde Şam ile de görüştüklerini söyledi. Abdi, bölgenin ‘demokratik bir şekilde’ yönetilmesi için Şam ile ‘anlamlı bir diyaloğa girme arzusunu’ Suriye yönetimine ilettiklerini, isyan gibi ‘kötü niyetli müdahalelerin’ ise bu amaca hizmet ettiğini vurguladıklarını belirtti. Abdi, “Her halükarda, Şam ile ara sıra görüşmeler yapmaya devam etmemize rağmen, rejimi Suriye’nin tamamını kapsayan kapsamlı bir çözüm için esaslı görüşmeler yapmaya ikna etme konusunda hiçbir ilerleme kaydedemedik,” iddiasında bulundu.