Irak’tan Türkiye’ye bir süre daha petrol akmayacak

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden (IKBY) Türkiye’ye petrol akışı, Ankara ile Bağdat arasındaki anlaşmazlık nedeniyle devam edemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu nedenle Irak ziyaretini ertelediği belirtiliyor.

Kürdistan petrollerinin Türkiye’ye akışı Mart ayında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odasının (ICC) Erbil-Ankara petrol akışının 1973 yılında Bağdat ile imzalanan anlaşmayı ihlal ettiğine hükmetmesinin ardından durmuştu. Bağdat, petrol ihracatının yasadışı olduğunu ve petrol ihracatı anlaşmasının IKBY ile değil merkezi yönetim ile müzakere edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle ICC, 2014-2018 yılları arasında Kürdistan’dan Türkiye’ye giden petroller için Ankara’nın 1,5 milyar dolarlık bir ceza ödemesine de karar vermişti.

Türkiye bu cezayı ödemek istemiyor ve Bağdat yönetiminin 2018 yılı sonrası ihracatı için açtığı başka bir davadan da vazgeçmesini talep ediyor. Erdoğan’ın, Bağdat ile bir anlaşmanın imzalanmasını istediği ama ‘Irak’ın henüz somut bir adım atmaması’ gerekçesiyle komşu ülkeye yapacağı ziyareti ertelediği iddia ediliyor.

Iraklı ve Türk yetkililerin görüşmelerinden henüz bir sonuç çıkmış değil. Iraklı yetkililer, petrol akışının bu ay içerisinde başlamasının pek olası olmadığını düşünüyor.