Suriye, 11 senenin ardından Arap Birliği’ne döndü

Arap Birliği, dün (Pazar) yaptığı açıklama ile Suriye’nin örgüte yeniden kabul edildiğini açıkladı. Grubun dışişleri bakanlarının oybirliğiyle aldığı kararın ardından yapılan açıklamada, Suriye’den hükümet heyetlerinin Pazar gününden itibaren ‘Arap Birliği toplantılarına katılmaya devam edeceği’ belirtildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre bakanlar, “Suriye krizini ve yansımalarını sona erdirecek ve Suriye’nin birliğini, güvenliğini, istikrarını ve Arap kimliğini koruyacak; onu Arap çevresine geri döndürecek ve kardeş halkının iyiliğini sağlayacak siyasi bir çözüme ulaşmak için sarf edilen çabalar konusunda istişarelerde ve görüş alışverişinde bulundular.”

Beşar Esad ilk zirveye katılabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt yaptığı açıklamada, karar ile birlikte Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın, örgütün 19 Mayıs’ta yapılacak zirvesine katılabileceğini söyledi. Açıklamada bunun çatışmanın çözümüne yönelik kademeli sürecin bir parçası olduğu belirtildi.

Ebul Geyt, “Bu Suriye krizinin çözüldüğü anlamına gelmiyor, tam tersine. Ancak Arap devletlerine yıllardır ilk kez Suriye hükümetiyle iletişim kurarak tüm sorunları tartışma imkanı veriyor,” dedi. Genel Sekreter ayrıca Suriye’nin üyeliğinin yeniden tesis edilmesinin tüm Arap ülkelerinin Şam ile ilişkilerini bireysel olarak normalleştirdiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Suriye’de ‘zafer’ açıklamaları

Suriye Başbakanı Hüseyin Arnus Pazar günü yaptığı açıklamada Suriye’nin 12 yıldır ‘düşmanları tarafından başlatılan yanlış bilgilendirme ve çarpıtma kampanyalarının’ kurbanı olduğunu söyledi. Arnus, Pazar günkü istişarelerin Suriye’nin bölgesel ve uluslararası alanda sahip olduğu ‘saygın konumu’ yansıttığını söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise ‘Arap işbirliği’ ve ‘diyalog, karşılıklı saygı ve ortak Arap çıkarlarına dayalı… etkili ve yapıcı bir Arap yaklaşımı’ çağrısında bulundu.

Katar: ‘Rejime’ bakışımız değişmedi ama…

Öte yandan, Şam’ın birliğe geri alınmasına itiraz eden ülkelerin başında gelen Doha, toplantıya dışişleri bakanını göndermedi.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid bin Muhammed el-Ensari açıklamasında, Suriye ile normalleşmenin çatışmaya siyasi bir çözüm bulunmasına bağlı olması gerektiğini ancak ‘her zaman Arap uzlaşısını sağlayacak olanı desteklemeye çalıştıklarını ve bunun önünde bir engel olmayacaklarını’ söyledi.

Bununla birlikte, el-Ensari, ‘Suriye rejimi ile normalleşme’ye yönelik resmi tutumlarının değişmediğini de sözlerine ekledi.