Suriye’den peş peşe Türkiye açıklamaları

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın, Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye kapıları kapatmasının ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in TSK’nın Suriye’den çekilmeyeceğini açıklamasının ardından Şam’dan gelen açıklamaların sertlik dozajı artıyor.

Salı günü Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarındaki Kubinka kasabasında düzenlenen 11. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansında konuşan Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas, “Türkiye’nin Suriye topraklarını işgali ve işgal altındaki bölgelerde uyguladığı suç teşkil eden uygulamalar da açık bir saldırganlık ve uluslararası ilkelerin açık bir ihlalini teşkil etmektedir,” diye konuştu.

Öte yandan Suriye konulu Arap Bakanlar İrtibat Komitesi toplantısı için Kahire’ye giden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad da Türk askerlerinin Suriye’deki varlığına değindi. ‘Savaşın tüm yansımalarının üstesinden gelinmesi ve Suriye topraklarındaki Türk işgalinin sona erdirilmesi’ için Suriye halkının desteklenmesinde ‘Arap kardeşlik rolünün’ çok gerekli olduğunu savunan Mikdad, “Türk işgalinin sadece Suriye için bir tehdit oluşturmadığına, aynı zamanda Arap ulusal güvenliğini ve genel olarak Arap çıkarlarını da tehdit ettiğine inanıyoruz ve bu nedenle ortak çıkarlarımız ve uluslararası hukukun sağlam temelleri doğrultusunda buna son vermek için çabaları yoğunlaştırmak ve pratik adımlar atmak gerekiyor,” dedi.