Türkiye ile ikili görüşmelerin ardından Irak’a su akışında iyileşme görüldü

Irak Su Kaynakları Bakanı Avn Diyab, Türkiye ile yapılan ikili görüşmelerin ardından su akışının iyileştiğini belirterek, iyi bir kaynak yönetimiyle ülkenin kritik su sorunlarını başarıyla çözebileceğini vurguladı.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Diyab Irak devlet medyasına verdiği demeçte, “[Su] kaynakları bakanı olarak Türk büyükelçisiyle bir buçuk saat görüştüm… Açıkça yeterli deponuz olduğuna inandığımızı ve Türkiye’nin projelerini etkilemeden Irak için güvenli bir şekilde su bırakabileceğini söyledik,” dedi.

Diyab’a göre, Iraklı bir teknik heyetin Haziran ayında Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye, önümüzdeki ay Irak’a su akışını artıracak bir plan üzerinde anlaştı. Bu, Dicle Nehri üzerindeki Alisu Barajından Musul Barajına ve Fırat üzerindeki Atatürk Barajına su akışının serbest bırakılmasını gerektiriyordu. Fakat Diyab’a göre Türkiye plana uymakta yavaş davrandı.

“Irak, stratejik depoda yeterli miktarda su bulunmasına rağmen salımların yapılmamasının doğrudan nedenini Türkiye ile açık bir şekilde konuştu ve Ankara yavaş kaldı,” diyen Diab, bunun üzerine Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani’nin konuyu görüşmek ve çözüm aramak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a el yazısıyla bir mektup ve özel bir elçi gönderdiğini söyledi.

Su kaynakları bakanına göre Türkiye 11 Ağustos’ta su akışını artırmaya başladı ve bu tartışmalar El Sudani tarafından takip edilmeye devam ediyor. Mart ayında El Sudani ve Erdoğan Ankara’da bir araya gelmiş ve Irak lideri ülkesine su akışının artırılmasını istemişti. Erdoğan bir aylık bir süre için Dicle Nehrinden su salınımını iki katına çıkarmayı kabul etmişti.

Su konusunun, Erdoğan’ın Bağdat’a yapması beklenen ziyaret sırasında ana tartışma konularından biri olması bekleniyor. Ziyaretin tarihi henüz açıklanmadı.