İtalya, sığınmacı akınına karşı Tunus’a IMF finansmanı sağlamaya çalışıyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Tunus’u sahil kontrolü ve İtalya kıyılarına yasadışı çıkışlar lehine ‘istikrara kavuşturmaya’ yardımcı olacak finansmanın önünü açmak için Tunus ile IMF arasında arabuluculuk yapıyor.

Meloni Salı günü Tunuslu mevkidaşı Başbakan Najla Bouden Ramadan ile görüşmek üzere Tunus’taydı. İtalyan lider ayrıca Kartaca’daki Başkanlık Sarayında kendisini karşılayan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile de bir araya geldi.

Meloni için en sıcak konu göç. İtalyan kıyılarına çıkan düzensiz göçmenlerin çoğu Tunus’tan, özellikle de Sfax bölgesinden geliyor. Tunus’un siyasi ve mali istikrarsızlığı göçü körüklüyor ve ülkenin olası bir mali temerrüdü Avrupa’ya göçü daha da yoğun hale getirebilir.

Tunus kıyıları üzerinde daha fazla kontrol talep etmek ve aynı zamanda Tunus ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki müzakerelerde destek sunmak üzere Tunus’a gelen Meloni, yaklaşık 2 milyar dolarlık fonun önündeki engelin kaldırılması ve IMF tarafından talep edilen şartlı reformları ‘kabul edilemez diktalar’ olarak nitelendiren Tunus lehine 1,9 milyar dolarlık bir anlaşmanın imzalanması için uğraşıyor.

Yaptığı açıklamada Meloni, “Tunus’un egemenliğine tam saygı duyarak, İtalya gibi dost bir ülkenin Tunus ile IMF arasındaki anlaşmanın olumlu bir sonuca ulaşması için gösterdiği çabaları Başkan Said’e anlattım,” dedi.

Meloni ayrıca İtalya’nın, ‘hem insan kaçakçılığı ve yasadışı göçle mücadelede hem de Brüksel’in üzerinde çalıştığı entegre bir destek paketi, finansman ve önemli fırsatlar konusunda’ Tunus’u daha fazla desteklemekte ‘somut bir yaklaşım’ için Avrupa sözcüsü olarak hareket ettiğini vurguladı.

Öte yandan İçişlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Ylva Johansson da “Tunus ile işbirliğimizi arttırmalıyız, Tunus kilit bir ortak. İtalya, Tunus ile ilişkilerimizde yapıcı bir rol oynamaktadır. Bu konuda Komisyon ve Roma, bu ülkeyle işbirliğini artırma konusunda müttefiktir,” dedi.

“İtalya’ya gelenlerin sayısı sürdürülebilir değil,” diyen Johansson, yine de ziyaretinden bu yana Tunus’tan gelenlerde “önemli bir düşüş” olduğunu vurguladı. Meloni, Mayıs ayındaki karaya çıkışların önceki aylara kıyasla azaldığını, fakat sayıların İtalyan kabul sistemine aşırı yük getirmeye devam ettiğini savundu.