WP: Biden’ın ‘Filistin Yönetimini canlandırma’ planı suya düştü

ABD hükümeti, Gazze Şeridinde Hamas’ın olası halefleri olarak Ramallah merkezli Filistin Yönetimini (FY) ‘yeniden canlandırma’ planında önemli bir engelle karşılaştı ve İsrail’i FY’nin tamamen çökmesini önlemek için gerekli fonların engelini kaldırmaya ikna edemedi.

Washington Post’a (WP) konuşan FY Başbakan Yardımcısı Nebil Ebu Rudeyne, “Gazze’de Hamas’ın yerine yönetimi ele geçirmeyi kabul etsek bile, bunu nasıl uygulayabiliriz? İsrail’in politikası otoriteyi zayıflatmaktır, güçlendirmek değil. Askerlerimizin, çalışanlarımızın maaşlarını bile ödeyemiyoruz,” dedi.

WP’ye göre ABD’li yetkililer, Filistin Yönetimine yapılan ziyaretlere ve İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelere rağmen, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana bloke ettiği milyonlarca Filistin vergi parasının serbest bırakılmasını sağlamada çok az ilerleme kaydetti.

İki ay önce, Yahudi üstünlükçü Ulusal Birlik-Tkuma’dan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistin Yönetimine aylık 188 milyon dolar tutarındaki vergi geliri transferini dondurmuştu. Smotrich, “Filistin Yönetimi kendisini bu barbarca eylemlerden [Aksa Tufanı operasyonu] uzak tutmayı uygun görmedi ve otoritedeki yetkililer korkunç katliama destek bile verdiler […] Ayrıca Filistin Yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine hareket ediyor,” demişti.

Filistin’de ‘makasa’ olarak bilinen vergi gelirleri, Filistin ithalat ve ihracatı için Filistin Yönetimi adına İsrail hükümeti tarafından toplanıyor. İsrail, toplanan gelirlerin yüzde 3’ü kadar komisyon alıyor.