Netanyahu: Barış Hamas’ın sonuna ve Gazze’nin silahsızlanmasına bağlı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de barışı sağlamak için ‘üç ön koşul’ olduğunu öne sürdü: Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’nin silahsızlandırılması ve Filistin toplumunun ‘radikallikten arındırılması.’

Netanyahu’nun iddiaları, Wall Street Journal’da (WSJ) pazartesi günü yayınlanan köşe yazısında yer aldı. Netanyahu, “İsrail, Hamas’ı yok ederken uluslararası hukuka tam uyum içinde hareket etmeye devam edecek,” diye yazdı ve Hamas’ı ortadan kaldırmanın ‘bu tür korkunç vahşetlerin tekrarlanmasını önlemek için tek orantılı yanıt’ olduğunu savundu.

Başbakan yazısında, hükümetinin Gazze’nin ‘bir daha asla İsrail’e saldırmak için bir üs olarak kullanılmamasını’ sağlaması gerektiğini söyledi. İsrailliye göre bu, ‘Gazze’nin çevresinde geçici bir güvenlik bölgesi kurulmasını ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırda İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan ve bölgeye silah kaçakçılığını önleyen bir denetim mekanizması’ anlamına gelecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail’in operasyonunun ‘Filistinli sivillere verilen zararı azaltmak için’ büyük ölçekli saldırılardan daha hassas operasyonlara geçmesi gerektiğini söylemişti.

Netanyahu’nun yakın arkadaşı ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in Salı günü Washington’da Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle İsrail’in ‘savaşı azaltma planları’ hakkında görüşmelerde bulunması bekleniyor.