Netanyahu ile Erdoğan Ankara’da görüşmeyi planlıyor

Bloomberg’e konuşan konu hakkında bilgi sahibi kişiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önümüzdeki ay bir araya gelmeyi planladıklarını aktardılar.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Rusya-Ukrayna savaşının tedarik zincirlerinde ve emtia piyasalarında yarattığı kesintinin, ilişkileri onarmak için yeni bir teşvik sağladığını söyledi.

Bir diğer teşviğin de ‘İran’ın bölgedeki faaliyetleri’ olduğu öne sürülüyor. Bloomberg’e göre Türkiye, Hizbullah dahil İsrail’e düşman grupları destekleyen İran’ın Suriye’de artan etkisinden endişe duyuyor. Haberde Ankara ve Tel Aviv hükümetinin Bakü konusunda da ortak çıkarları olduğuna dikkat çekiliyor.

Erdoğan ve Netanyahu’nun ‘programlarının elvermesi’ halinde Temmuz ayında Ankara’da bir araya gelebilecekleri belirtiliyor.

İkili görüşmelerin Gazze Şeridi açıklarındaki bir sahadan sıvılaştırılmış doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmesini de kapsayabileceği belirtiliyor.

Türkiye ve İsrail arasındaki ikili ticaret artarken, kruvaziyer şirketlerinin seferlere başlaması ve İsrailli şirketlerin Antalya ve Bodrum gibi Türk tatil beldelerine doğrudan uçuşlar başlatmasıyla turizmde de patlama yaşanıyor. Bu yıl 1 milyondan fazla İsrailli turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenirken, bu rakam 2022’de 843.000’di.

Resmi verilerine göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı geçen yıl %11 artarak 7 milyar dolara yükselirken, ithalat 2,5 milyar dolar civarında gerçekleşti. İsrail Türkiye’den ağırlıklı olarak çelik, demir ve diğer inşaat malzemeleri ithal ediyor.