Suriye, Türkiye’yi Haseke’nin suyunu kesmekle suçluyor

Suriye Halk Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, Arap, bölgesel ve uluslararası parlamenter örgütlerin başkanlarına, BM Genel Sekreteri ve İnsan Hakları Yüksek Komiseri ile dost ve kardeş ülkelerin parlamento başkanlarına 60 mektup gönderdi.

SANA’da yer alan habere göre, Sabbağ mektuplarında Halk Meclisi’nin, Türkiye ve Türkiye’ye bağlı gruplar tarafından Haseke şehri ve civarındaki bir milyondan fazla insanın içme suyunu temin eden tek ve ana kaynak olarak kabul edilen Aluk istasyonunun suyunu birkaç aydır kesmekle suçladı.

Türkiye’yi Suriyeli sivillere karşı suyu bir savaş silahı olarak kullanmakla itham eden Meclis Başkanı, bu tutumu ‘insanlığa karşı suç’ olarak kınadı. Sabbağ, bu uygulamaların BM Şartı’na, uluslararası hukukun özüne ve içeriğine ve insan hakları sözleşmesine açık bir saldırı olarak değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.

Sabbağ, Türkiye’ye Haseke kenti ve çevresinde yaşananlar ve halkın çektiği acılar karşısında, özellikle de Haseke ilinde hava sıcaklıklarının eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yükselmesi ve başta içme suyu olmak üzere ciddi su sıkıntısı nedeniyle birçok hastalık ve salgının yayılması karşısında tüm etik, yasal ve insani sorumluluk ve görevlerini üstlenmesi çağrısında bulundu.

Meclis Başkanı, Arap, bölgesel ve uluslararası parlamenter örgütlerin başkanlarını, BM Genel Sekreteri ve İnsan Hakları Yüksek Komiserini, dost ve kardeş ülkelerin parlamento başkanlarını Türkiye’nin ‘yasadışı ve ahlak dışı davranışlarını’ kınamaya ve ‘bu keyfi ve insanlık dışı önlemleri durdurması ve Aluk istasyonunu en yüksek kapasiteyle derhal yeniden faaliyete geçirmesi’ için Ankara’ya ve bölgede Ankara’ya bağlı gruplara her türlü baskıyı uygulamaya çağırdı.