İsrail Filistinlilerin yerine 10 bin Hint işçi getirecek

Hindistan, İsrail ile 10.000 Hint işçinin ülkeye getirilmesi için bir anlaşma imzaladı. Bu işçilerin yarısı inşaat sektöründe, kalan yarısı ise hemşirelik görevlerinde çalışacak. Walla web sitesinde yer alan habere göre, bu işçilerin gelişi aşamalı olacak ve ilk yıl 2.500 inşaat ve eşit sayıda hemşire gelecek.

İsrail Nüfus ve Göçmenlik Dairesi, Hindistan’dan gelen işçilerin çalışkan, deneyimli ve akıcı İngilizce bildiklerini belirtiyor. Bu işçilerin İsrail’de özellikle hemşirelik ve inşaat alanlarında artan işgücü talebini karşılaması bekleniyor.

İsrailli bir heyet, hemşirelik ve inşaat sektörlerinde işçi istihdamına yönelik bir plan üzerinde çalışmak üzere geçtiğimiz Mart ayında Hindistan’ı ziyaret etti. Heyet eğitim merkezlerini gezdi ve işçilere gelmeden önce verilen eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nüfus ve Göç Bakanlığı sözcüsü, “Anlaşmaların kısa süre içinde onaylanmasını bekliyoruz ve nitelikli işgücünün uygun ve denetimli bir şekilde istihdam edilmesi için gerekli mekanizmaları kurmaya yakında başlayabileceğiz,” dedi.

Filistinli işçiler İsrail inşaat sektörüne hayati bir katkı sağlıyor. Fakat İbranice web sitesi Walla’ya göre, güvenlik olayları, askeri tırmanış ve siyasi bir çözümün olmaması, işe giderken güvenlik durumlarından etkilenmeyen Hindistan’dan gelen işçilere olan güveni İsrail ekonomisi için çekici ve oldukça önemli bir faktör haline getiriyor.

İşçinin Sesi web sitesine (Kav LaOved) göre, İsrail’deki Filistinli işçilerin sayısı son yıllarda, özellikle de İsrail’deki Filistinli işçilerin en büyük işvereni olan inşaat sektöründe istikrarlı bir şekilde arttı. 2020 ortası itibariyle İsrail’de 80.000’den fazla daimi işçi istihdam edilirken, bunların yaklaşık 60.000’i inşaat sektöründe çalışmaktaydı.