Almanya, Suudi Arabistan’a Eurofighter satışını onayladı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’nın Eurofighter Typhoon jetlerinin Suudi Arabistan’a satışına karşı çıkmayacağını açıkladı.  

Bakan gazetecilere verdiği demeçte, “Alman hükümeti, İngiltere’nin Suudi Arabistan’a daha fazla Eurofighter vermesi fikrine karşı durmayacak. Suudi Arabistan, İsrail’in güvenliğine önemli bir katkıda bulunuyor ve bölgesel bir yangın riskini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor,” dedi.

Baerbock, Alman devletinin Suudi Arabistan’a savaş uçağı satışına karşı çıkmamasının nedeninin, Krallığın Yemen’den İsrail’e karşı atılan füzeleri düşürerek İsrail’in güvenliğini savunmasına yaptığı katkılardan kaynaklandığını kaydetti.  

Baerbock, “Dünya, özellikle de Ortadoğu, 7 Ekim’den [Aksa Tufanı operasyonu] bu yana tamamen farklı bir yer haline geldi,” iddiasında bulundu.

Şansölye Olaf Scholz daha önce, Baerbock’un üyesi olduğu koalisyon ortağı Yeşiller’in desteğiyle savaş uçaklarının Suudi Arabistan’a satılmasına karşı çıkmış, bu karşı çıkışına gerekçe olarak insan hakları endişelerini ve Krallığın Yemen savaşındaki rolünü öne sürmüştü.