Biden’den Netanyahu’ya şartlı Refah desteği

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, ‘sivilleri koruma planı olmadan’ Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik bir saldırıyı ertelemeye çağırdı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Perşembe günü yaptığı bir çağrıda, ‘Refah’taki sivillerin güvenliğini ve desteğini sağlamak için güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmadan askeri bir operasyonun devam etmemesi gerektiği görüşünü yinelediği’ belirtildi.

Ayrı bir gelişmede, Beyaz Saray, ateşkesi ve Hamas tarafından tutulan yaklaşık 100 rehinenin iadesini sağlamak için Mısır ve Katar ile bir plan üzerinde çalışıyor. Fakat Netanyahu anlaşma şansını yüksek görmüyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan, tüm rehinelerin mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını desteklemek için yorulmadan çalışma taahhüdünü yineledi ve 132 gün Hamas esaretinde geçirdikleri korkunç durumun farkında,” denildi.

Washington Post ayrıca, Biden yönetimi ve küçük bir Ortadoğu müttefikleri grubunun, Filistin devletinin kurulması için kesin bir zaman çizelgesi de dahil olmak üzere, İsrail ile Filistinliler arasında uzun vadeli bir barış planını tamamlamak için çalıştığını bildirdi.

Netanyahu ise X’ten yaptığı paylaşımda, Bakanlar Kurulu toplantısında, “İsrail’e bir Filistin devletinin dayatılması konusundaki son konuşmalarla ilgili pozisyonumu netleştirdim,” dedi.

Siyonist lider, İsrail’in ‘Filistinlilerle kalıcı bir anlaşmaya ilişkin uluslararası dayatmaları reddettiğini’ söyledi ve herhangi bir anlaşmanın taraflar arasında doğrudan müzakereler gerektireceğini de sözlerine ekledi.

Netanyahu, Hamas’ın Ekim saldırısından sonra böyle bir anlaşma yapmanın ‘benzeri görülmemiş terörizme büyük bir ödül vereceğini ve gelecekteki herhangi bir barış anlaşmasını engelleyeceğini’ ileri sürdü.