BM: Savaş şimdi dursa, Gazze’nin yeniden inşası için 20 milyar dolar lazım

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) direktörü Richard Kozul-Wright’a göre, kuşatma altındaki Gazze Şeridinin yeniden inşası, savaşın bugün durması halinde 20 milyar dolara mal olacak.

Kozul-Wright, 15 Şubat’ta Cenevre’deki bir BM toplantısının oturum aralarında yaptığı açıklamada, “[Savaş] Şimdi dursa yaklaşık 20 milyar dolardan bahsediyoruz,” dedi ve hasarın 2014’teki yedi haftalık savaş sırasında Gazze’de meydana gelen hasarın dört katı olduğunu da sözlerine ekledi.

UNCTAD direktörü, Gazze’nin dört aydır İsrail’in yarattığı yıkımdan kurtulmak için yeni bir ‘Marshall Planı’na ihtiyacı olacağını vurguladı. Kozul-Wright, tahminin uydu görüntülerine ve diğer bilgilere dayandığını vurgulayarak, daha kesin bir rakamın araştırmacıların Gazze’ye girmesini gerektireceğini de vurguladı.

Birkaç Batılı medya kuruluşu tarafından yapılan uydu veri analizi, Gazze Şeridinin tamamında 144.000 ila 175.000 binanın hasar gördüğünü veya yıkıldığını ortaya koydu, bu da yerleşim bölgesindeki binaların yüzde 50 ila yüzde 61’ine eşit.