Cezayir lideri: Nijer’e askeri müdahale ülkemize doğrudan tehdit

Cezayir Cumhurbaşkanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Nijer’e yönelik herhangi bir askeri müdahalenin ülkesi için doğrudan bir tehdit olacağını ve ‘kesinlikle reddettiklerini’ söyledi.

Ennahar TV’ye verdiği mülakatta Abdülmecid Tebbune, Nijer’de geçen ay seçilmiş cumhurbaşkanını deviren askeri darbenin tetiklediği devam eden siyasi krize ‘barışçıl bir çözüm’ bulunması çağrısında bulundu. Tebbune, Cezayir’in ‘anayasal düzeni’ desteklediğini ve ‘bu düzene geri dönülmesine’ yardımcı olmaya hazır olduğunu yineledi.

Darbenin ardından Fransa destekli Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (Ecowas) darbe liderlerine ‘anayasal düzeni yeniden tesis etmeleri’ ya da olası bir askeri müdahaleyle karşı karşıya kalmaları için bir hafta süre vermişti. Süre bu haftasonu doldu. Cuma günü Ecowas savunma bakanları tarafından bir müdahale planına son şekli verildi.

Nijer ile 950 km’lik bir sınırı paylaşan Cezayir, askeri bir çatışmanın Sahel bölgesini istikrarsızlaştırabileceği endişesiyle sükûnet çağrısında bulunuyor.