Trump’a gayri resmi olarak Biden’ın Suudi-İsrail anlaşmasını destekleme çağrısı

ABD’de Cumhuriyetçilerin önemli senatörlerinden Lindsey Graham Axios’a verdiği demeçte eski Başkan Donald Trump’ı, Başkan Biden’ın Suudi Arabistan ile müzakere ettiği ve krallık ile İsrail arasındaki ‘normalleşmenin’ önünü açabilecek ‘mega anlaşmayı’ desteklemeye çağırdığını söyledi.

Kapsamlı anlaşmanın ABD-Suudi savunma anlaşmasını da içerebileceği konuşuluyor. Bu durumda birçok Demokratın hem Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS) hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında ‘eleştirel’ görüşlere sahip olduğu Senato’nun üçte ikisinin desteği gerekecek.

Bu da Biden’ı, çoğu dış politikasına karşı çıkan fakat İsrail’i ve ‘İbrahim Anlaşmaları’ olarak bilinen önceki Arap normalleşme anlaşmalarını destekleyen Cumhuriyetçilere önemli ölçüde güvenmek zorunda bırakabilir. ‘İbrahim Anlaşmaları’na aracılık eden ve başkan olarak Suudi Arabistan ile yakın bir ilişki kuran Trump’ın olası muhalefeti, Biden’ın Cumhuriyetçilerin desteğini alma iddiasına ciddi bir darbe vurabilir.

Bu nedenle Trump’ın yakın müttefiki Graham, Nisan ayında Suudi Arabistan’a yaptığı seyahat sonrasında Trump’a MbS ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdiğini söyledi. Senatör, “Başkan Trump’a dedim ki, dinle, bu İbrahim Anlaşmalarının doğal bir uzantısı ve eğer yapabiliyorsak yapalım. Nasıl yapılacağı, kimin gözetiminde yapılacağı önemli değil. Bu Ortadoğu’nun istikrarı ve bizim ulusal güvenliğimiz için iyi bir şey olur ve Başkan Trump da bu konuda kendi payına düşen övgüyü hak ediyor,” dedi.

Graham, Trump’a bir başkanın selefinin politikasını tekrarlamasının ‘en büyük iltifat işareti’ olduğunu söylediğini ve Trump’ın bu mesajı ‘takdir ettiğini’ de sözlerine ekledi.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Axios’a verdiği bilgiye göre, Trump’ın İbrahim Anlaşmalarının ‘baş mimarı’ olarak değerlendirilen damadı Jared Kushner de eski başkandan Biden’ın Suudi Arabistan ile olası anlaşmasını desteklemesini istedi.

Kaynaklar, MbS ile çok yakın olan Kushner’in Trump’a böyle bir anlaşmanın Ortadoğu’daki politikasının doğrulanması anlamına geleceğini söylediğini aktardı. Kushner’in özel sermaye fonu Affinity, Suudi Arabistan’ın varlık fonundan 2 milyar dolar destek alıyor ve kısa süre önce bir İsrail şirketine Suudi destekli ilk yatırım olduğuna inanılan yatırımı gerçekleştirdi.

Graham de Jared Kushner’in ‘çok yardımcı olduğunu’, yardım etmeyi teklif ettiğini ileri sürdü ve “Bence Beyaz Saray onu yardımcı olarak görüyor,” dedi.

Lindsay Graham, Ekim ayında İsrail ve Suudi Arabistan’a bir ziyaret daha planladığını da sözlerine ekledi.