Ben Gvir, Filistinli gencin katil zanlısı yerleşimcilere ‘kahraman’ diyor

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria’da 19 yaşındaki bir Filistinliyi öldürdüğünden şüphelenilen yerleşimcileri ‘kahraman’ olarak nitelendirdi. 

Bakan Gvir Pazar günü yaptığı açıklamada ‘taş atmaya’ karşı kendini savunan herkesin ‘takdirname’ alması gerektiğini söyledi. Cuma günü Filistin köyü Burka’da Kusay Cemal Maatan’ın öldürülmesi olayına iki yasadışı yerleşimcinin katıldığı düşünülüyor.

İki şüpheliden biri Ben Gvir’in Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisinden bir milletvekilinin eski sözcüsü. İkili Cumartesi günü tutuklandı. İlk açıklamasından saatler sonra Ben Gvir, Twitter’dan yaptığı açıklamada medya kuruluşlarını yasadışı yerleşimcilerden ‘şüpheli katiller’ olarak bahsettikleri için eleştirdi. Ben Gvir, “Kendisini ve başkalarını Filistinliler tarafından öldürülmekten koruyan bir Yahudi cinayet zanlısı değil, benim tam desteğimi alacak bir kahramandır,” dedi. Ben Gvir, ‘taş atan ve Yahudileri öldürmeye çalışan Arap isyancılar hakkında da kapsamlı bir soruşturma yapılacağını’ umduğunu söyledi.

Otzma Yehudit milletvekili Limor Son Har-Melech, Ben Gvir’in tutuklanmalarının ardından katil zanlısı yerleşimcilere verdiği desteği yineledi. Har-Melech, “[Ben] savunma kurumuna, ülkemize bağlılık duyan Binyamin [Batı Şeria’nın Tevrat’taki adı] sakinlerinin peşine düşmek yerine enerjisini terör yuvalarıyla uğraşmaya yöneltmesini tavsiye ediyorum,” dedi.

Sağcı milletvekili, açıklamasının ardından muhalefetteki İşçi Partisi lideri Merav Michaeli tarafından ‘terörizmi desteklemekle’ suçlandı. Michaeli, “Yakın bir arkadaşı tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından bir Arap milletvekili [söylediklerini] söyleseydi, hakkında soruşturma açılır ve partisinin teröre destek verdiği gerekçesiyle yasaklanması talep edilirdi,” dedi.

Yerleşimciler köye saldırdı

Olay Cuma gecesi Ramallah’ın doğusundaki Burka köyünde meydana geldi. Köy sakinleri silahlı yerleşimcilerin yakındaki bir yerleşim karakolundan köye geldiklerini ve üç yönden saldırdıklarını söyledi. MEE’ye konuşan görgü tanığı Ahmed Barakat, “Köy sakinlerine saldırdılar ve iki aracı ateşe verdiler,” dedi. Barakat, köydeki gençlerin yerleşimcileri geri püskürtmek için onlara taş attıklarını ve gerçek ateşle karşılandıklarını söyledi.

Yerleşimcilerin saldırısında en az üç kişiye kurşun isabet etti ve aralarında Maatan’ın da bulunduğu üç genç yaralandı. Maatan daha sonra hastanede hayatını kaybetti

Katil zanlılarının avukatı Nati Rom, zanlıların ‘yasalara uygun ve her silah ruhsatı sahibinin yapması gerektiği gibi’ hareket ettiklerini ileri sürdü. Avukat, zanlıların kendilerini bir ‘lince’ karşı savunduklarını öne sürdü ve yerleşimcilerle yüzleşmeye ve topraklarını savunmaya çalışan Filistinlilerin tutuklanmasını istedi.

Cenin’de üç Filistinli katledildi

Öte yandan işgal güçlerinin Batı Şeria’daki Cenin’e yönelik saldırıları devam ediyor.

İsrail güçleri Pazar günü Batı Şeria’nın Cenin kenti yakınlarındaki Arraba kasabası yakınlarındaki bir yolda araçlarına ateş açtıktan sonra pusuya düşürdükleri üç Filistinliyi öldürdü.

Filistin medyasında yer alan haberlere göre, araca onlarca mermi sıkan ve içindeki üç kişiyi öldüren İsrail güçleri, sağlık görevlilerinin kendilerine ulaşmasını engelledi ve cesetlerle aracı alıkoydu. Filistinlilerin ölümleri Filistin sağlık bakanlığı tarafından da doğrulandı.

İslami Cihad’dan yapılan resmi açıklamada, ölenlerden birinin kendi üyesi olduğu iddia edilirken, diğerinin 15 yaşında bir çocuk olduğu belirtildi. Filistinli sağlık görevlileri cesetlerin İsrail güçleri tarafından tutulduğunu söyledi.

İslami Cihad yaptığı açıklamada suikastları ‘tam teşekküllü bir suç’ olarak nitelendirdi. Hamas da Filistin halkının ‘işgalin bedelini ödemesini’ sağlayacağını söyledi.

İsrail ordusu, İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet ile ortaklaşa düzenlediği operasyonda, ‘İsraillilere saldırmak üzere’ yola çıkan bir ‘hücre’nin parçası olduğunu söylediği üç Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.