ABD’li senatörlerden Netanyahu’ya: Yargı reformu, İsrail’i savunmamızı zorlaştırıyor

ABD’li Demokrat senatörlerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile olan görüşmeleri Axios tarafından sızdırıldı. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri New York’lu Demokrat Hakeem Jeffries ve diğer Demokrat milletvekilleri geçen ay İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya hükümetinin yargı revizyonu planının İsrail’i ABD’de savunmalarını zorlaştırdığını söylediler.

Toplantıya katılan kaynaklardan birine göre Jeffries ve diğer bazı Kongre üyeleri İsrail’de Netanyahu ile bir araya gelerek, yargı reformunun ABD’de ve seçmenleri arasında İsrail hakkında çok fazla ‘olumsuz gürültü’ yarattığını söyledi.

Kaynak, “Netanyahu’ya bu koşullar altında İsrail’i savunmalarının çok zor olduğunu söylediler ve mesajları şuydu: size yardım etmemize yardım edin,” dedi. Toplantıya katılan Kongre üyelerinden biri, heyetin Netanyahu’ya yargı reformunun İsrail için konuşmalarını zorlaştırdığını söylediğini doğruladı.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan senatör, “Bu mesajın heyet ve özellikle de masadaki Yahudi üyelerin her biri tarafından Netanyahu ile paylaşıldığını teyit edebilirim,” dedi.

Toplantıya katılan kaynaklardan birine göre, Netanyahu gruba yargı reformu konusunda uzlaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Jeffries’in ziyaretinden birkaç gün sonra Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy aralarında Cumhuriyetçilerin ve Demokratların bir heyetle İsrail’e gitti.

McCarthy, Netanyahu’ya yargı revizyonu konusunda kamuoyu önünde baskı yapmaktan kaçındı. Gazetecilere demokrasinin denge ve denetleme mekanizmalarını içermesi gerektiğini söyledi ama “İsrail ne yapmak istediğine karar verebilir,” dedi.