İsrail Refah’ı işgal ederse, Biden İsrail’e askeri yardımı şarta bağlamayı düşünecek

POLITICO’nun konu hakkında bilgi sahibi dört ABD’li yetkiliden aktardığına göre Başkan Joe Biden, İsrail’in Refah’ı işgal etmesi halinde bu ülkeye askeri yardımı şarta bağlamayı değerlendirecek.

POLITICO, Biden’ın bu adımı atmaya açık olmasının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerindeki ‘aşırı gerginliği’ yansıttığını öne sürdü.

Biden gelecekteki silah transferlerini sınırlama konusunda herhangi bir karar vermemiş olsa da, yetkililer İsrail’in Filistinli sivilleri daha fazla tehlikeye atacak yeni bir operasyon başlatması halinde bunu yapabileceğini söyledi. Diğerleri gibi özgürce konuşabilmek için adının açıklanmasını istemeyen yetkililerden biri, “Bu kesinlikle düşündüğü bir şey,” dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson POLITICO’ya yaptığı açıklamada, “Anonim kaynakların spekülasyonları hakkında yorum yapmayacağız ya da Başkan’ın bu hafta sonu söylediklerine ekleme yapmayacağız,” dedi.

Hafta sonu verdiği bir röportajda Biden, başta Hamas roketlerine karşı koruma sağlayan Demir Kubbe füze savunma sistemi olmak üzere ülkeye silah göndermeye devam edeceğini söylemiş fakat aynı röportajda Gazze’deki kitlesel sivil kayıpların kendisi için bir ‘kırmızı çizgi’ olduğunu belirtmişti.

Bununla birlikte Biden’ın askeri yardımı İsrail’in gelecekteki eylemlerine bağlama isteği sorulduğunda Beyaz Saray basın sekreter yardımcısı Olivia Dalton, ‘daha etkili olan başka yaklaşımlar olduğunu düşündüğünü’ söyledi.

Dalton Air Force One uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada Dalton, “Çok karmaşık bir dizi politikaya ‘kırmızı çizgi’ gibi bir terminoloji atamanın verimli olduğunu düşünmüyorum. Başkanın sahadaki durum hakkında ne düşündüğümüz ve bundan sonra ne olması gerektiği konusunda çok açık ve net olduğunu gördünüz,” dedi.

Öte yandan POLITICO’ya konuşan İsrailli bir askeri yetkili, Refah’a yönelik bir saldırının yakın olmadığını söyledi. Gazze-Mısır sınırındaki şehre girmeden önce sivillerin tahliye edilmesi ve kuvvetlerin hazırlanması gerektiğini belirten yetkili, Netanyahu emir verse bile operasyonun bugün başlayamayacağını ileri sürdü.

Beşinci bir ABD’li yetkili, İsrail’in Refah’taki sivilleri korumaya yönelik ‘inandırıcı ve uygulanabilir’ bir planı Biden yönetimiyle hâlâ paylaşmadığını doğruladı. ABD, İsrail’in ilerleyişine üstü kapalı bir yeşil ışık yakmadan önce bir plan görmek istiyor.