İngiltere’den ‘Gazze savaşını bitirme’ planı

İngiltere, Gazze’deki savaşı sona erdirmek için beş maddelik bir plan önerirken, İsrail’i destekleyen batılı müttefikler ‘kalıcı bir ateşkes’ ve bir Filistin devletinin kurulması için siyasi bir süreç için bastırıyor.

Dışişleri Bakanı David Cameron’un bu hafta bölge gezisi sırasında İsrailli ve Filistinli liderlerle görüştüğü girişim, düşmanlıklara derhal ara verilmesi çağrısında bulunuyor. Financial Times’a konuşan üst düzey bir İngiliz yetkili, bunun Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve kalıcı ateşkesi müzakere etmek için kullanılacağını söyledi.

İsrail’in yanında bir Filistin devletinin kurulması ve savaştan sonra Batı Şeria ve Gazze’yi yönetecek ‘teknokrat’ bir Filistin hükümetinin kurulması için net bir ‘siyasi ufuk’ oluşturulmasını öneriyor. Öneride, Hamas’ın tüm rehineleri serbest bırakması ve İsrail’e yönelik saldırıları durdurmayı taahhüt etmesi isteniyor. Hamas’ın saldırıları durdurmasının da bölge devletleri tarafından garanti altına alınacağı kaydediliyor.

İngiliz teklifinde, Yahya Sinvar da dahil olmak üzere Hamas’ın Gazze’deki üst düzey liderlerinin Gazze’yi terk ederek başka bir ülkeye gitmesi önerisi de yer alıyor.