Netanyahu, ‘Hannibal Direktifi’ni uygulayan generali terfi ettirmeyi düşünüyor

İsrailli Kanal 12’nin 11 Mart tarihli haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kısa bir süre önce Tuğgeneral Barak Hiram ile askeri sekreteri olması için bir görüşme gerçekleştirdi.

Netanyahu’ya yakın kaynaklar görüşmenin kısa süre önce gerçekleştiğini doğruladı fakat Hiram’ın bu göreve atanma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Askeri sekreter, ulusal güvenlik konularında başbakanın kıdemli ordu danışmanı olarak görev yapıyor.

Hiram, 7 Ekim’de Gazze sınırına yakın bir yerleşim yeri (kibbutz) olan Be’eri’deki bir eve tankla ateş açılması emrini verdiğinin ve 13 İsrailli sivil ile 40 Hamas savaşçısının ölümüne neden olduğunun doğrulanmasının ardından tartışmalara neden olmuştu. Tank saldırısında ölenler arasında on iki yaşındaki ikizler Liel ve Yanai Hetzroni de bulunuyordu.

Hamas savaşçıları İsraillileri esir almış ve yerleşim yerindeki bir evde toplamıştı. Hiram, İsrailli sivillerin içeride olduğunu bildiği halde, ‘Hannibal Direktifi’ni uygulayarak çatışmayı sona erdirmek için bir tanka eve ateş emri vermişti.

İsrail işgal ordusu, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu sırasında Hannibal Direktifini yayınlayarak kuvvetlerinin İsraillileri Gazze’ye esir götürülmelerini önlemek için öldürmelerine izin verdi. İsrail saldırı helikopterleri, tanklar ve silahlı insansız hava araçlarını kullanarak İsrail yerleşimlerine, Gazze sınırına ve Nova müzik festivaline ateş açtı.

7 Ekim’den sonra Hiram Kanal 12’ye bir röportaj vererek Gazze’yi işgal etmenin ‘dini bir kurtuluş olduğu’ görüşünü dile getirdi. Kendi bakış açısına göre bunun orduyla değil, ‘bunun çok ötesinde bir şeyle, Yahudi halkıyla’ ilgili olduğunu söyledi.

Hiram’ın Netanyahu ile yaptığı görüşmeye ilişkin haber pazartesi günü ortaya çıktı ve aynı gün Tuğgeneral, bu yılın başlarında Gazze’deki bir üniversiteyi önceden onay almadan yıktığı için kınandı.

99’uncu Tugay Komutanı Hiram, iki ay önce Gazze Şehri yakınlarındaki İsra Üniversitesine, Hamas’ın üniversite binasında tünel girişleri inşa ettiğini iddia eden istihbarat raporları nedeniyle saldırı emri vermişti.