Suriye Demokratik Konseyi Başkanı Meslat: Türkiye’yi dizginlemesini istedik ama ABD bizi başından savdı

Middle East Eye’ın (MEE) haberine göre, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin siyasi kolu Suriye Demokratik Konseyi (SDK), ABD güçlerinin ‘Afganistan benzeri’ bir şekilde çekilmesinden korkuyor.

SDG ile birlikte Suriye’nin kuzeydoğusunu işgal eden 900 ABD askeri Irak’taki ABD güçlerinden lojistik destek alıyor. ABD’nin Irak’tan çekilmesi, Suriye’den de çekilmesini gerektirebilir. 

Suriye Demokratik Konseyi (SDK) Eş Başkanı Mahmud Meslat, “Tüm bölge yanıyor ve herkes Gazze ile meşgulken kimse Türkiye’nin bize yönelik saldırganlığına karşılık vermeyecek. ABD’den Türkiye’yi dizginlemesini istedik ama bizi başından savdı,” diyor.

ABD-Türkiye ilişkileri son aylarda iyileşme gösterdi. Ankara İsveç’in NATO’ya girişini onaylarken, Washington da birçok gecikmenin ardından Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını onayladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD’de mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından da iki ülke arasındaki ‘Terörle Mücadele İstişareleri’ tekrar başlatıldı.

Meslat, “Amerikalılar bize Türkiye’nin bu uçakları müttefiklerine [SDG] karşı kullanmayacağını söyledi. Ama biz Türkiye’nin istediğini yapacağını düşünüyoruz,” dedi. Bir başka üst düzey SDK yetkilisi ise ABD’nin çekilmesinin bölge için ‘kaotik sonuçlar’ doğuracağını iddia etti.

Lyon II Üniversitesinden Suriye uzmanı Fabrice Balanche, ABD’nin çekilmesi halinde SDG’nin Şam’la bir anlaşma yapmak zorunda kalacağını ve Suriye’nin kuzeydoğusu ile petrol ve buğday kaynaklarının Suriye hükümetinin kontrolüne geri döneceğini söyledi. 

Balanche, “ABD giderse değil, ne zaman gider gibi bir algı var. SDG’nin bir ya da iki yıl daha nasıl ayakta kalabileceğini bilmiyorum. Kuzeydoğu Suriye, Gazze’nin istenmeyen hasarı. Geleceği konusunda çok fazla umutlu olmazdım,” diyor.