Nijer, devrik cumhurbaşkanı Bazoum’a yakın kişilerin bin diplomatik pasaportunu iptal etti

Nijer’de darbeye öncülük eden iktidardaki askeri rejim Perşembe günü, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve rejimine yakın yetkililere ve yabancılara verilen yaklaşık bin diplomatik pasaportun iptal edildiğini duyurdu.

Resmi Nijerya Haber Ajansı, Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışındaki diplomatik misyonlarına gönderdiği bir mektupla bu pasaportların iptal edildiğini duyurduğunu aktardı.

Mektupta “süresi dolduğu için iptal edilen Nijerya diplomatik pasaportlarının bir listesi” yer alıyordu.

Bakanlık, iptal edilen diplomatik pasaport sayısının 990’ı aştığını ve bunların Cumhurbaşkanlığı, Temsilciler Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı eski kurum başkanları, başbakanlık, bakanlar, temsilciler, danışmanlar ve eski özel danışmanlar tarafından tutulduğunu açıkladı. 

Bu pasaportların yaklaşık 50’si Fransız, İngiliz, Libyalı, Amerikalı, Türk ve diğer Afrika uyruklu yabancılara verilmişti.

Ağustos ayının sonunda askeri rejim, aralarında Başbakan Ahmadou Mahamadou, Dışişleri Bakanı Hasoumi Messaoudou ve Nijer’in Fransa Büyükelçisi Aishatou Boulama’nın da bulunduğu eski rejimin yurt dışında bulunan beş üyesinin diplomatik pasaportlarını iptal etmişti.

Nijer ordusu 26 Temmuz’da, o zamandan beri ev hapsinde tutulan Bazoum’u devirmişti (Sky News Arabia).