Katar, Çin ile ikinci büyük LNG tedarik anlaşmasını imzaladı

Katar Salı günü Çin’in devlet kontrolündeki CNPC şirketi ile bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci büyük gaz tedarik anlaşmasını imzaladı.

China National Petroleum Corporation (CNPC) ve QatarEnergy, Çin’in Körfez ülkesinden yılda 4 milyon metrik ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satın alacağı 27 yıllık bir anlaşma imzaladı.

QatarEnergy Başkanı Saad al-Kaabi imza töreninde yaptığı açıklamada, CNPC’nin Katar’ın North Field LNG projesinin doğuya doğru genişletilmesinde de hisse sahibi olacağını söyledi. Söz konusu hisse, yılda 8 milyon ton kapasiteli bir LNG treninin %5’ine denk geliyor.

Kaabi, “Bugün dünyanın en önemli gaz pazarlarından biri ve Katar enerji ürünleri için kilit pazar olan Çin ile güçlü ilişkilerimizi daha da geliştirecek iki anlaşma imzalıyoruz,” dedi.

QatarEnergy, Kasım ayında Çin’in Sinopec şirketiyle yılda 4 milyon metrik tonluk 27 yıllık bir tedarik anlaşması imzalamıştı. Devlete ait Çinli gaz devi ayrıca yılda 8 milyon ton kapasiteli bir LNG treninin %5’ine eşdeğer bir hisse almıştı.

Bölyece Asya, Katar’ın sıvılaştırma kapasitesini 2027 yılına kadar 77 milyondan 126 milyon metrik tona çıkaracak iki aşamalı genişleme planından tedarik sağlamada Avrupa’yı geride bıraktı. Kaabi, diğer Asyalı alıcıların da genişlemede hisse sahibi olmak için görüşmeler yürüttüklerini söyledi.

Çin’in, Katar’ın en büyük iki LNG ihracat rakibi olan ABD ve Avustralya ile ilişkileri gerilirken, Çin ulusal enerji firmaları Katar’ı kaynak yatırımı için giderek daha güvenli bir hedef olarak görüyor. Ülkenin 445 milyar dolarlık varlık fonu olan Katar Yatırım Otoritesi (QIA), Kuzey Sahası’nın genişletilmesinden elde edilecek gelirlerin çoğunu yönetecek.