Shell, 68 yılın ardından Nijerya’dan çıkıyor

Shell, Nijerya’daki petrol üretim işini, ülkenin Nijer Deltası bölgesinden çıkmak isteyen diğer uluslararası grupları takip ederek satmayı kabul etti.

Petrol devi Salı günü yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki Nijerya Shell Petrol Geliştirme Şirketinin (SPDC) yerel ve uluslararası şirketlerden oluşan bir konsorsiyum tarafından en az 1,3 milyar dolara satın alınacağını söyledi.

Ayrılış, ABD’li ExxonMobil, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çinli Addax’ın ‘yolsuzluk, şiddet ve çevresel zararla dolu’ bir bölgede faaliyet göstermenin zorlukları nedeniyle son iki yılda Nijerya’daki varlıklarını satmak için anlaşmalar yaptığını açıklamasının ardından geldi.

Shell Nijerya’yı tamamen terk etmese de, satış, neredeyse 100 yıldır ülkenin petrol endüstrisinin merkezinde yer alan şirket için bir dönemin sonunu işaret ediyor.

Grup, derin su petrol operasyonlarına ve entegre gaz işine odaklanarak Nijerya’ya yatırım yapmaya devam edeceğini söyledi. Shell’in entegre gaz ve üretim direktörü Zoë Yujnovich yaptığı açıklamada, “Nijerya’nın enerji sektöründe onlarca yıl öncü olduktan sonra SPDC, deneyimli, hırslı Nijerya liderliğindeki bir konsorsiyumun mülkiyeti altında bir sonraki bölümüne geçecek,” dedi.

Renaissance olarak bilinen satın alma konsorsiyumu, İsviçre merkezli Petrolin ve dört Nijeryalı petrol üreticisi, ND Western, Aradel Energy, First E&P ve Waltersmith’i içeriyor.

Shell, son üç yıldır Nijerya’daki karadan petrol çıkarma işinden çıkmaya çalışıyor. Nijeryalı bir mahkemenin Nijer Deltasındaki çevresel zararın tazminiyle ilgili bir davanın sonucunu beklemesini emretmesiyle, elden çıkarma planlarını 2022’de durdurmak zorunda kalmıştı.