İran’dan Erbil’e füze saldırısı: Peşrev Dizayi öldürüldü

İran, dün gece saatlerinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’e 10 balistik füze fırlattı. Rûdaw’ın aktardığına göre saldırıda Peşrev Dizayi, 1 yaşına girmemiş kızı Jina ve Iraklı Hristiyan Kerem Mikahil isimli iş insanı yaşaını yitirdi, 17 sivil yaralandı.

Saldırıyı İran Devrim Muhafızları üstlendi. Yapılan ilk açıklamada ‘İran’ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin buluştuğu karargahlar’ın Devrim Muhafızları Ordusu’nun balistik füzeleri tarafından hedef alındığı ifade edildi.

İran Devrim Muhafızları’nın son açıklamasında ise ‘Siyonist rejimin (Mossad) ana istihbarat üslerinin buluşma yerlerinin’ hedef alındığı belirtiliyor.

Peşrev Dizayi, Falcon Grubu Başkanı ve 2,3 Milyar Dolarlık Empire World Real Estate Development’ın Geliştiricisi olarak tanınıyordu. Falcon Grubu, aynı zamanda Kürdistan bölgesindeki diplomatik misyonların güvenliğinden sorumlu.

Dizayi’nin Kürdistan petrollerinin İsrail’e satışında da aracı rolü oynadığı iddia ediliyordu.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada ise, “Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil’e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Erbil hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır,” denildi.

Başbakanı Mesrur Barzani de, saldırıyı kınayarak, “Önümüzdeki günlerde masum insanlarımıza yönelik bu vahşi saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız.,” dedi.

Irak Dışişleri de saldırı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Irak hükümeti, İran’ın tutumunu Irak halkına ve bölgesel güvenliğe yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor. Irak Hükümeti bu saldırılara karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet de dahil olmak üzere her türlü yasal işlemi başlatacak,” ifadelerine yer verildi.

Britanya’nın Bağdat Büyükelçisi Stephen Hitchen, saldırıyı kınayıp IKBY’ye desteğini açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı da Erbil yakınlarındaki saldırıları ‘pervasızca’ olarak nitelendirerek kınadı, ancak yetkililer hiçbir ABD tesisinin hedef alınmadığını ve ABD’li herhangi bir kayıp olmadığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, “Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’ye isabet eden füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli ya da tesisi hedef alınmadı,” dedi.

Dün gece İran, İdlib’de Türkistan İslami Partisi’ni de hedef aldı. El Meyadin muhabirinin İdlib’deki yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre İran, İdlib’de Heyet Tahrir el-Şam militanları tarafından kontrol edilen bölgeleri, özellikle de Türkistan İslam Partisi militanlarının karargahını hedef aldı. El Meyadin’e konuşan kaynaklar bombalamada eğitim kampları, lojistik destek karargahı ve Türkistan İslam Partisi militanlarının tıbbi noktalarının hedef alındığını belirtti.