Esmer Bülbül: Abdelhalim Hafez ve Zay el Hawa

”Umut ile beklemeyi yeğledim
ve ev,
güllerle,
aşkla,
özlemle,
şarkılarla ey sevgili,

şarkılarla dolu”

Mısırlı Abdelhalim Hafez (1929-1977), 47 yıllık kısa yaşamına rağmen, başarıları ve performansı ile Arap müziğinin en önemli sanatçıları arasında sayılıyor.

Zey el Hawa parçası, Arap müzik dünyasında Andelib el Asmar (Esmer Bülbül) olarak bilinen Abdelhalim Hafez’in yaşadığı ve hüzünle sonlanmış bir aşkın hikayesini anlatır.

Aşk ve aşkın girdapları arasında seyreden hikayesine benzeyen şarkı, dört kısımdan oluşur: Kavuşması mümkün olmayan bekleyişler, sönen kandiller, kaybolan güven ve gözyaşları. Her mutlu hikâye gibi mutlu notalarla başlayan şarkı hüzünle sonlanır.

”kelimelerin ihtişamında
sustu bende
kelimeler”

Abdelhalim, Lübnan seyahati sırasında tanıştığı bir kadına aşık olur ve ilişkileri uzun bir süre devam eder. Evlenme kararı aldıktan iki ay sonra Beyrut’a yaptığı kısa seyahatinde ise Andelib, kuzeni ile nişanlanacak olan kadının davetiyesini görür ve yıkılır.

Bu durumdan aşırı etkilenen Abdelhalim, hızlıca Kahire’ye döner. Arkadaşı şair ve söz yazarı M.Hamza’ya yaşadığı olayı anlatır ve acısını bir şarkıya dönüştürmesini ister. Hamza, Andelib’in aradığı ölçü ve detaylara sahip şarkılarla ünlüdür.

‘Gülü fırlatıp attım, kandili söndürdüm’ kısmı için ‘mutlu şarkıları, doldurdu gözyaşları’ diye devam ettirecek nakarat için ısrarcı olur Abdelhalim.

Şarkı, 1970 yılında Kahire’deki Cinema Rivoli’de 10,5 dakika süren giriş müziği ve Abdelhalim’e kariyeri boyunca eşlik edecek olan Elmas Orkestrası ile dinleyicileriyle buluşur.

Hikayeyi, neredeyse yaşatarak anlatan melodiler ve çeşitli müzikal ritimler ile sunan şarkının bestekarı ünlü müzisyen Beligh Hamdi, yakınlarına Zey el Hawa’nın, favori şarkısı olduğunu anlatır.

Elektro gitar (Omar Khorshed) ve saksafonun (Samir Srour) Arap ezgileriyle tanıştırıldığı ilk beste ‘Esmer Bülbül’ün sakin, hüzünlü sesiyle yarım yüzyıldır popülaritesini yitirmedi.

”tuttun beni elimden, sevgilim, 

yürüdük ayın altında, 

şarkılar söyledik, sabahladık, söyleştik 

kelimenin ortasında durdu kelam elbette tutundum aşka ellerimle ne fayda”

Ve şöyle sonlandırır şarkıyı Abdelhalim;

”Gülleri fırlattım, kandili söndürdüm
Ve o tatlı şarkı gözyaşlarıyla doldu”

Uzun versiyon: https://www.youtube.com/watch?v=GEMSUmTZbYA&t=522s

Yusuf Emir