Libya: Mısır, Trablus’ta 2014’te kapattığı büyükelçiliği yeniden açıyor

Trablus’u ziyaret eden Mısırlı bir heyet, Libya Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Görüşmede, Mısır büyükelçiliğinin yeniden açılması ve ikili işbirliği ile ilgili konular masaya yatırıldı.

Heyetin Trablus ziyareti birkaç gün sürecek. Libya Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde Mısır büyükelçiliğinin açılacağına dair sinyaller verdi.

Mısır büyükelçiliğinin korunacağına dair söz verildiğini aktaran Libya Dışişleri Bakanlığı, heyet ile görüşmelerine devam ediyor. Mısırlı heyet, 2014’ten sonra Trablus’a ilk resmi ziyaretini 27 aralık 2020’de gerçekleştirmişti. Bugün gerçekleşen ziyaretin, bu anlamda ikinci ziyaret olduğu aktarılıyor.

Heyet, Mısır Dışişleri Bakanlığına bağlı diplomatlar, güvenlik yetkilileri ve istihbarat yetkililerinden oluşuyor.

Mısır büyükelçiliği, 2014 yılının başlarında 3 elçilik personelinin kaçırılmasının ardından kapatılmıştı.

Geçtiğimiz yılın son aylarında Trablus hükümeti ile Mısır arasındaki görüşmeler yoğunlaşmıştı. Yapılan görüşmelerde büyükelçiliğin yeniden açılması ve Mısır ile Trablus arasında uçuşların yeniden başlamasına dair konular da masaya yatırılmıştı.

Libya Başkanlık Konseyi bu görüşmeler üzerine 27 aralık 2020’de yaptığı açıklamada “Mısır tarafı ile ekonomik ve güvenlik anlaşmalarının hayata geçirilmesi üzerine anlaştık. Başkent Trablus’ta Mısır elçiliğinin açılması için en kısa sürede çalışmalara başlanacak” demişti.

Bunun ardından Mısır Dışişleri Bakanı, Serrac hükumetinin Dışişleri Bakanı ile telefonla görüşmüş ve Libya’da istikrar ve işbirliği için ortak çalışılabileceğini söylemişti.

Libya’da savaşan taraflar, geçtiğimiz ay içerisinde Mısır’da bir araya gelmiş ve 2021 aralık ayı seçimlerden önce anayasa referandumu yapılması için uzlaşı sağlamıştı. Taraflar arasındaki uzlaşıyı Mısır Dışişleri Bakanı duyurmuştu. (Libya basını)