TAHİA HALİM: NİL’İN RENKLERİ

Tahia Halim (1919-2003) babasının görevinden ötürü bugün Sudan sınırları içinde yer alan Dolonga’da dünyaya geldi; babası, Kral I.Fuad’ın emir subayıydı. Kahire kraliyet sarayında büyüdü ve ilk eğitimini burada aldı.

1939 ile 1941 arasında Suriyeli ressam Yusuf Trablusi’nin atölyesinde çizim dersleri alan Tahia Halim, sonraki iki yıl, Kahire’de yaşayan Yunan ressam Elico Jerome’un atölyesine devam etti. 1949 ile 1951 arasında ise Paris’te Academia Julian’da eğitim aldı. Tahia Halim’in ilk işlerinde, kendisinin bir önceki kuşağından Marguerite Nakhla’nın etkisini görmek mümkündür. 

1956’daki Süveyş Krizi sürecinde İngiltere, Fransa ve “İsrail” işgal birliklerinin Mısır’a girmeleri üzerine Tahia Halim, Batı akademisinden kaynak alan herhangi bir stilistik çağrışımı kullanmayı reddederek Antik Mısır ve Koptik sanatından esinlendiği sade ve şiirsel üslubunu oluşturdu.   

1962’de dönemin kültür bakanı Tharwat Okasha’nın sanatçılar için Güney Mısır’a, Nubya’ya, Aswan Barajının inşasının bitişiyle su altına kalacak bölgelere düzenlediği geziye katılan Tahia Halim’in o geziden sonra sanatının çok büyük bir kısmını Nubya oluşturdu. Tahia Halim, kendini Nubya halkının gündelik yaşamını, Nil’in bölge halkının gündelik yaşamında tuttuğu yeri ve büyülendiği Nubya kadınlarını resmetmeye adadı. 

İnci Eflatun ve Gazbia Sirry ile birlikte 20. yüzyılın en önemli Mısırlı ressamlarından kabul edilen Tahia Halim, 24 Mayıs 2003 tarihinde Kahire’de hayata gözlerini yumdu.

“Üç Nubyalı Kız” – Tahia Halim, 1963.  
  “Eski Nubya Kasabasında” – Tahia Halim, 1960lar.
“Nil için Bir Şarkı” – Tahia Halim, 1970ler.