Fas, ‘Negev Forumu’na evsahipliği yapmayacağını açıkladı

Times of Israel’in haberine göre Fas, İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria’da yasadışı yerleşim yerlerini genişletme kararını gerekçe göstererek önümüzdeki ay düzenlenecek ‘Negev Forumu’na artık ev sahipliği yapmayacağını açıkladı.

Bu yılki zirve ilk olarak Mart ayında yapılacaktı ancak İsrail ordusu ile Filistin direnişi arasında yaşanan sert çatışmaların ardından forum Temmuz ayına ertelendi.

Rabat geçen hafta zirveye ev sahipliği yapmayı kabul etmişti fakat İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerini 4.500 yeni birimle genişletmeye hazır olduğunu açıklaması ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e Filistin topraklarındaki yerleşimlerinin kontrolünü vermesi üzerine Fas yıllık foruma ev sahipliği yapma kararından vazgeçti.

Negev Zirvesi’nin amacı, İran’a karşı bir ‘güvenlik cephesi’ oluşturmak için İsrail ve Arap müttefikleri arasında ‘siyasi birliği’ teşvik etmek. Forum BAE, Fas, Mısır, Bahreyn ve ABD heyetlerinden oluşuyor. Negev Zirvesi ilk kez 27-28 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmişti.