Ürdün Halkı “İsrail” ile Normalleşme İstemiyor, İran ve Suriye ile Normalleşmeye ise Olumlu Bakıyor

Washington Institute’un geçtiğimiz mart ve nisan aylarında gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasında ulaştığı verilere göre Ürdün halkının ezici çoğunluğu “İsrail” ile herhangi bir şekilde işbirliğine kesinlikle karşı. Ürdünlülerin yarısından çoğu ise İran ve Suriye ile normalleşmeyi olumlu karşılıyor.

Washington Institute verilerine göre Ürdünlülerin %60’ı Filistin direnişinin “İsrail”e füze ile saldırılarını desteklerken yalnızca %12lik bir kesim İbrahim Anlaşmaları ile gerçekleşen normalleşme sürecini destekliyor. Ürdünlülerin %84’ü “İsrailli” şirketlerle iş yapılmasına, %76’sı ise bir doğal afet durumunda “İsrail”den yardım alınmasına karşı.

İran’ı düşman olarak gören Ürdünlüler %42lik bir grubu oluştururken İran ve Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmaya olumlu bakanların yüzdesi 58. Suriye ile normalleşmenin bölge için olumlu olduğunu düşünen grup ise yine ülkenin %58’ini oluşturuyor. Ülkenin %59’u ise “İran’a karşı savunma” için nükleer silahlar geliştiren bir Arap ülkesi fikrine karşı çıkıyor.