‘7 Ekim’de çocuk cesetleri gördüm’ diyen İsrailli yalan söylediğini kabul etti

İsrail’in 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu ile ilgili propagandalarından bazılarını yaymaktan sorumlu Yahudi aşırılık yanlısı, Hamas’ın çocukları infaz ettiğine dair hikayelerinden birinin gerçek dışı olduğunu itiraf etti.

İsrail hükümeti tarafından tanınan ‘gönüllü’ acil durum destek grubu ZAKA’ya (Tanımlama, Çıkarma ve Kurtarma – Gerçek İyilik) bağlı Yossi Landau, Al Jazeera’nın Araştırma Birimine verdiği yeni bir röportajda, daha önce Kibbutz Be’eri’de gördüğünü iddia ettiği cesetlerin ‘çocuk olmadığını’ kabul etti.

Landau röportajda, “Onlara baktığınızda ve yanmış olduklarında yaşlarını tam olarak bilemezsiniz. Yani 18 yaşından, 20 yaşından bahsediyorsunuz… Yaşlarını ya da buna benzer bir şeyi görmek için yerinde bakmıyorsunuz,” dedi.

Bu röportaj, Al Jazeera’nin o gün ölen İsraillilerin bir kısmının İsrail tarafından öldürüldüğünü doğrulayan yeni belgeseli ‘7 Ekim’in bir parçası.

Belgeselde Landau, yapımcı Richard Sanders tarafından geçen yıl gazetecilere defalarca anlattığı bir hikayeyi açıklaması için sıkıştırılıyor. Landau ekim ayında Sky News’e, “Çocuklardan bahsediyorsunuz. Her biri 10 çocuktan oluşan yığınlar sırt sırta bağlandı, [sonra] yatakta yakıldı. Bunun arkasındaki şey bir sonraki seviye… tarif edilemez,” demişti.

Landau ayrıca İsrail’in ‘Hamas tarafından 40 bebeğin infaz edildiği’ yönündeki kesin olarak çürütülmüş yalanından da sorumlu görünüyor.

Bunun yanı sıra Landau, İsrail’in 7 Ekim’de Filistinlilerin gerçekleştirdiği iddia edilen cinsel şiddet kampanyasına ilişkin hikayelerin tanıtımında da yer aldı.

Landau ayrıca BM yetkilisi Pramila Patten’e Filistinlilerin uyguladığı iddia edilen cinsel şiddetle ilgili raporu için araştırma yapmak üzere kibbutzim ziyaretinde eşlik etti. Rapor tecavüzün gerçekleşmiş olabileceğini iddia ediyordu fakat hiçbir kanıt sunmuyordu ve neredeyse tamamen resmi hükümet kaynaklarına dayanıyordu.

Landau’nun Al Jazeera’ye bu ‘ölü çocukların’ aslında hiç de çocuk olmadıkları yönündeki yeni itirafı, gerçeği söylemediğine dair ilk itirafı gibi görünüyor.

Diğer vahşet propagandalarıyla birlikte bu yalanlar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından ABD Başkanı Joe Biden’a aktarılmış ve o da ‘başı kesilen bebeklerin’ fotoğraflarını gerçekten gördüğü yalanını söylemişti. Beyaz Saray daha sonra Biden’ın böyle bir fotoğraf görmediğini açıklamak zorunda kalmıştı. 

Yossi Landau, ZAKA’nın güney bölge başkanı. İsrail hükümeti ve ordusuyla yakın koordinasyon içinde çalışan ZAKA, kendisini ülke çapında 3.000’den fazla gönüllüsü olan bir acil kurtarma örgütü olarak tanımlıyor.

Electronic Intifada’ya göre aslında ZAKA, acil bir durum sonrasında cesetleri ve vücut parçalarını kaldırma konusunda uzmanlaşmış ultra-Ortodoks bir dini grup. Katı Yahudi dini yasalarına uygun olarak cesetleri gömülmeye hazırlamak üzere morglara nakleden bu grup, adli otopsilere ve bu tür diğer tıp bilimlerine şiddetle karşı çıkıyor.

Cesetlerin kaldırılması, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından önemli adli kanıtların yok edilmesi pahasına gerçekleştirildi.

ZAKA ayrıca son aylarda Batıdaki zengin destekçilerinden milyonlarca dolar bağış topladı ve bu bağışların büyük bir kısmını da propagandası sayesinde elde etti.

Netanyahu, kasım ayında ofislerine yaptığı bir ziyaret sırasında ZAKA gönüllülerine, “Zaman kazanmamız gerekiyor,” demiş ve bunun da ‘dünya liderlerine ve kamuoyuna başvurarak’ yapılacağını açıklamıştı. Siyonist lider, “Kamuoyunu etkilemede önemli bir rolünüz var, bu kamuoyu da liderleri etkiliyor. Savaştayız; bu savaş devam edecek,” demişti.