Amman’da İsrail karşıtı protestolar sürüyor

Salı günü Ürdün’ün başkenti Amman’daki İsrail Büyükelçiliği önünde protestoların ikinci günü için toplanan göstericiler İsrail’in Gazze’deki hastaneleri hedef almasını kınadı ve Ürdün hükümetini İsrail’e karşı daha güçlü adımlar atmaya çağırdı.

Bir önceki gece, pazartesi günü, binlerce protestocu İsrail Büyükelçiliği önündeki güvenlik kordonunu aştıktan sonra göz yaşartıcı gaz ve cop kullanan polis tarafından dağıtılmış ve çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Protestoya katılan Khazab grubu ve İslami Eylem Cephesi’ne bağlı Islah parlamento bloğunun ofis direktörü Halid El Cuhni’ye göre pazartesi günü en az iki yüz protestocu gözaltına alındı ve bunların büyük çoğunluğu gece serbest bırakıldı.

Göstericiler Ürdün’deki İsrail Büyükelçiliğinin varlığına karşı sloganlar attı ve iki ülke arasındaki 1994 tarihli Vadi Arap barış anlaşmasının feshedilmesi çağrısında bulundu.

El Cuhni The New Arab’a yaptığı açıklamada, “Orada Filistin’le dayanışma içinde olan kadın, erkek, genç, yaşlı herkes vardı. [İsrail’in] El Aksa Camii’ndeki gerilimi tırmandırmasını, El Şifa hastanesine uyguladığı ablukayı ve insanların onuruna yönelik saldırılarını kınıyorlardı,” dedi.

Ürdünlüler, Ürdün hükümetinin eylemlerinin söylemleriyle örtüşmediğini söyleyerek barış anlaşmasını iptal etmesini ve Gazze’ye yardım götürme konusunda daha ısrarcı olmasını istediler.

Ürdün’ü Arap Körfezinden İsrail’e ‘kara köprüsü’ kurmakla suçlayan protestocular, bunun Husiler tarafından İsrail’e uygulanan deniz ablukasına aykırı olduğunu söyledi. Protestocular ayrıca Ürdün’ün İsrail’e ürün ihracatını yasaklaması çağrısında bulundu.

Ürdün hükümeti ‘kara köprüsünün’ varlığını reddediyor.