El Ahbar: İsrail en geç mayıs ayında Refah’ı tamamen işgal etmek istiyor

İsrail’in, Ramazan Bayramından sonra Gazze Şeridinin en güneyindeki Refah kentine girme tehdidinde bulunduğu bildirildi. 

Mısırlı kaynakların Lübnan gazetesi El Ahbar’aa verdiği bilgiye göre, 26 Mart’ta ateşkes görüşmelerinin çökmesinden bu yana İsrail ve ABD’nin Mısır ve Katar’a gönderdiği mesajlarda Hamas’a ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını bir an önce kabul etmesi için baskı yapılması talep ediliyor. 

Haberde İsrail’in Mısır’a ateşkes görüşmelerini canlandırmak için ‘yeni tavizler’ vermeyeceğini teyit ettiği de belirtildi. 

Habere göre, İsrailli yetkililer ‘Ramazan Bayramından sonra ya da en geç önümüzdeki mayıs ayı başında’ Refah’ta bir operasyon başlatacaklarını ima ettiler ve ateşkes anlaşmasına varılamaması durumunda ordunun önümüzdeki günlerde ‘kara harekatının önünü açacak ve kolaylaştıracak özel operasyonlara’ başlayacağını da sözlerine eklediler. 

El Ahbar’ın edindiği bilgilere göre İsrailli temsilciler Mısırlılarla Refah’taki operasyonlara ilişkin çeşitli senaryoları görüştü. Şehre saldırının ‘Hamas hareketini ortadan kaldırma ve tüm rehineleri kurtarma hedefine ulaşmak için en fazla dört ila sekiz hafta arasında bir süre alması’ öngörülüyor.

Mısırlı ve Katarlı yetkililere iletilen mesajlarda Filistinlilerin Refah’tan Gazze’nin kalbine doğru kitlesel sürgünlerinden bahsediliyor. Kaynaklara göre bu işlem Refah’taki sivillere duyurulacak olan belirli güzergah ve zamanlara göre yapılacak. Ayrıca direnişçilerin esirlerin etrafında dolaşmamasını sağlamak için havadan ve karadan ‘izleme’ de yapılacak.

Mısırlı kaynaklar İsrail’in planlarını ‘tehlikeli’ olarak nitelendirdi ve ‘gerilimin daha da tırmanmasına yol açacağını’ söyledi.