7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bini aştı

7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonundan bu yana Batı Şeria’da İsrail işgal makamlarının Filistinlilere yönelik gözaltı sayısı 7.020’ye yükseldi.

İnsan hakları gruplarına göre, Batı Şeria’da bir gecede Eriha’dan iki kadın, diğer çocuklar ve eski mahkumlar da dahil olmak üzere 18 gözaltı yapıldı.  

İsrail güçleri tarafından bir gecede yapılan gözaltılar çoğunlukla El Halil ve Kalkiliya’da gerçekleştirilirken, diğer tutuklamalar Eriha, Nablus, Kudüs ve Ramallah’ta yapıldı.  

Tutuklular ve Eski Tutuklular Bakanlığı, Filistin Tutuklular Derneği (PPS) ve Addameer Tutuklu Bakımı ve İnsan Hakları Derneği, 1948 topraklarından kişiler de dahil olmak üzere toplam gözaltı sayısının yaklaşık 220 kadın ve 440 çocuk olduğunu ortaya koyan ortak bir bildiri yayınladı.

Rapor edilenler arasında evlerinde, askeri kontrol noktalarında gözaltına alınanlar, rehin alınanlar ve baskı altında teslim olmaya zorlananlar yer alıyor. 

Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 53 gazetecinin gözaltına alındığı, bunlardan 36’sının halen tutuklu olduğu, 21 gazetecinin ise herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın idari gözetim altında tutulduğu belirtildi.

Gözaltı kampanyalarına, tutuklulara ve aile üyelerine yönelik artan taciz, dayak ve tehdit vakaları eşlik ediyor. Buna evlerin yıkılmasının yanı sıra araçlara, paraya ve mücevherlere el konulması da dahil.  Ayrıca kurumlar, tutukluların ailelerinin üyelerini hedef alan infazlar da bildirdiler.

Esir hakları gruplarının verdiği veriler, İsrail’in bu tür bilgileri açıklamayı reddetmesi nedeniyle Gazze’de gözaltına alınanları içermiyor.  

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin toplam sayısının 9.000 kişiyi aştığı tahmin ediliyor. Bunlar arasında 3 bin 484 idari tutuklu ve Gazze’den ‘yasadışı savaşçı’ olarak sınıflandırılan 606 kişi bulunuyor.