ABD, Batı Şeria’da ‘şiddet uygulayan’ İsrailli yerleşimcilere vize yasağı getirecek

ABD salı günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın ‘işgal altındaki topraklarda barış ve istikrarı teşvik etme’ çabasının bir parçası olarak, ‘aşırılık yanlısı’ İsrailli yerleşimcilere ve Batı Şeria’daki sivillere yönelik saldırılardan sorumlu diğer kişilere vize yasağı getireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Tel Aviv’e yaptığı bir ziyaret sırasında İsrail’i, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını cezalandırmak için Washington’un kendi önlemlerini alacağı konusunda uyardıktan sonra yaptırımları açıkladı.

Blinken yaptığı açıklamada, “İsrail hükümetine Batı Şeria’da Filistinlilere karşı şiddet içeren saldırılarda bulunan aşırılık yanlısı yerleşimcileri sorumlu tutmak için daha fazlasını yapması gerektiğinin altını çizdik,” dedi.

Kısıtlamalar aynı zamanda ‘sivillerin temel hizmetlere ve temel ihtiyaçlara erişimini gereksiz yere kısıtlayan diğer eylemlerde bulunanlar’ için de geçerli olacak. Bunun, cenaze törenleri veya çiftçilik gibi günlük yaşamı hedef alan yerleşimci baskınlarına bir gönderme olduğu belirtiliyor.

Financial Times’a göre Dışişleri Bakanlığı bu durumdan etkilenecek kişilerin isimlerini vermedi fakat plana aşina olan kişiler, bu hafta açıklanması beklenen ilk vize yasaklarının hem İsrailliler hem de Filistinliler için geçerli olacağını söyledi. Yasaklar birinci dereceden aile üyeleri için de geçerli olabilir. Kişilerin isimlerinin kamuoyuna açıklanması beklenmiyor.