ABD, savaş sonrasında Gazze için Filistin Yönetimi’ni hazırlıyor

POLITICO’ya konuşan Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkililerine göre ABD hükümeti, İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki savaş sona erdiğinde ‘yenilenmiş’ bir Filistin Yönetimi’nin (FY) Gazze’nin yöneticileri olarak konuşlandırılmasını sağlayacak planlar hazırladı.

ABD’li planlamacılar tarafından ‘kötü seçeneklerin en iyisi’ olarak değerlendirilen, yaygın olarak nefret edilen Filistin Yönetimi’ni kuşatma altındaki bölgenin fiili iktidarı olarak dayatma planına Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Brett McGurk’ün öncülük ettiği bildiriliyor.

POLITICO’ya konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Sıkışmış durumdayız. Filistin Yönetimi’nin Gazze’de yönetim rolü oynaması yönünde güçlü bir politika tercihi var, fakat önemli meşruiyet ve kapasite sorunları var,” dedi.

Habere göre, Filistin Yönetimi’nin Filistin halkı tarafından yaygın bir şekilde reddedilmesinin yanı sıra, ABD’nin planı İsrail’den de tepki görüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi’nin Gazze’de rol oynamasını istemiyor.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, “İsrailliler ertesi gün hakkında konuşacak durumda değiller. Bugüne, yani o güne odaklanmış durumdalar, dolayısıyla bu konuda pek bir adım atılmadı,” dedi.

Netanyahu Filistin Yönetimi’nin iki devletli çözüm arayışında ciddi bir ortak olmadığı ve ‘Yahudilere karşı nefreti’ teşvik ettiği konusunda iddialarda bulunuyor.